default-image

Ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ τα "φέσια" του Δημοσίου

Οικονομία
Ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ τα "φέσια" του Δημοσίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες να αγγίζουν τα 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, έναντι 4,955 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν σύμφωνα με ρα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η χειροτέρευση της εικόνας των οφειλών του Δημοσίου προκύπτει κυρίως από εκκρεμείς δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Επίσης, στο ποσό προστίθενται και εκκρεμείς επιστροφές φόρων 809 εκατ. ευρώ έως τέλος Αυγούστου (από 781 εκατ. ευρώ έναν μήνα πριν).

Παράλληλα, τα στοιχεία παρουσιάζουν ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά αυτό οφείλεται στην υπο-εκτέλεση του προϋπολογισμού με την "συγκράτηση" δαπανών να καλύπτει την υστέρηση εσόδων.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το πρωτογενές πλεόνασμα είναι φέτος 2,613 δισ. ευρώ στο 8μηνο, έναντι 2,432 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα είναι πολύ ισχυρότερο (2,97 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2014), ενώ στους ΟΤΑ τα πλεονάσματα φθίνουν και στα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 598 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ το 2014.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News