default-image

Ασφαλιστικό: Ποιες ευεργετικές διατάξεις καταργούνται

Οικονομία
Ασφαλιστικό: Ποιες ευεργετικές διατάξεις καταργούνται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας από την Ολομέλεια.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» περιλαμβάνει σειρά από αλλαγές και ανατροπές στο καθεστώς των συντάξεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ethnos.gr, τα μέτρα αυτά έχουν ως εξής:

- Από την 1η Σεπτεμβρίου επεκτείνεται η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) και στο δημόσιο τομέα.

- Ξεκινά η εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, που θα υπολογίζεται ως άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

- Δε θα ισχύει κατώτατο όριο σύνταξης για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1η Ιουλίου φέτος και εξής χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος. Εξαιρούνται όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στις 19 Αυγούστου 2015, με το κατώτατο όριο που υπήρχε στις 19 Αυγούστου, να παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.

- Δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% μέχρι να φτάσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Εξαιρούνται άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, άτομα που λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία, ή κατά μεταβίβαση εξαιτίας θανάτου συζύγου ή γονέα.

Τι ισχύει για τους ένστολους

Το συνταξιοδοτικό καθεστώς σε Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και Πυροσβεστική επανέρχεται στις ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο (3865/2010).

Ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1η Ιανουαρίου φέτος και εξής δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο ότι «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δε θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Καταργούνται ευεργετικές διατάξεις

Με τις ρυθμίσεις που εισάγει το νέο πολυνομοσχέδιο, καταργούνται οι ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015:

* καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την επαναχορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.

* καταργείται από την ημερομηνία της δημοσίευσης του νόμου και μετά η δυνατότητα του συμψηφισμού με τη σύνταξη των οφειλετών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με χρέη προς τον Οργανισμό από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Στο εξής, το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση επανέρχεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στις 20.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ.

* η δυνατότητα που είχε παραχωθεί σε ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) [σ.σ. του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ)] να επιλέγουν την υπαγωγή τους σε έως και τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις έως και το Δεκέμβριο του 2016.

* καταργείται η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα, έως τις 30 Ιουνίου 2017, να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.

* καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.

* καταργείται το δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος στις ασφαλισμένες στο ΤΣΠ-ΗΣΑΠ στο 50ό έτος της ηλικίας τους.

* καταργείται τέλος ο μικρός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Επανέρχονται, τέλος, οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News