default-image

Ενόχλησαν οι αποκαλύψεις για μείωση των αποστάσεων ψεκασμών

Κρήτη
Ενόχλησαν οι αποκαλύψεις για μείωση των αποστάσεων ψεκασμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση στις αποκαλύψεις μας για την εν κρυπτώ μείωση των αποστάσεων ψεκασμών από κατοικημένες περιοχές απέστειλε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ισχυρίζεται ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε μετά από δημόσια διαβούλευση και σε καμία περίπτωση δεν εκδόθηκε εν κρυπτώ, που γράφαμε εμείς.

Πιο αναλυτικά, η απάντηση προς τη "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr έχει ως εξής: «Σχετικά με το δημοσίευμα στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" στις 30-9-2015, με τίτλο "Δηλητήρια στα σπίτια μας", "Απελευθέρωσαν εν κρυπτώ τη χρήση φυτοφαρμάκων - Θα ψεκάζουν... δίπλα μας", θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό διερευνήθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου με τη δέουσα ευαισθησία. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, στο σύνολό τους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ειδικότερα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Για την έκδοση της με αριθ. πρωτ. 6669/79087/15-7-2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης ακολουθήθηκε η απολύτως τυπική διαδικασία και συνυπογράφηκε από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς, αφού πρώτα εξετάστηκε και υπογράφηκε απ' όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων και πολυάριθμους υπαλλήλους. Διενεργήθηκε διαβούλευση το 2014, όπου συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς και ξεκίνησε να υπογράφεται από το Μάρτιο του 2015.

Με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση δε δημιουργείται κανένα θέμα δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων προβλέπονται σειρά μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν έχει καμία σχέση με συμφέροντα εταιρειών. Οι αλλαγές στη σήμανση προβλέπονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1272/2008 και η υιοθέτησή τους αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας.

Καμία Υπουργική ή Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν αποτελεί πρωτοβουλία ή έργο ενός υπαλλήλου, αλλά εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Το ίδιο ισχύει και για τη συγκεκριμένη ΚΥΑ».

Απάντηση συντάκτη

Δείτε με ποιους "συζήτησε" πρώτα την υπόθεση η κυβέρνηση. Με τους φορείς που ασχολούνται με την κατάρτιση των επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Τους υπεύθυνους επιστήμονες καταστημάτων λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων.

Τις εταιρείες παραγωγής και διάθεσης στην αγορά γεωργικών φαρμάκων.

Και τέλος τους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ούτε με φορείς αγροτών συζήτησε, ούτε με φορείς καταναλωτών, ούτε με οικολογικές οργανώσεις.

Αλλά, αλήθεια. Στις 15 Ιουλίου, η Ελλάδα ήταν απόλυτα απασχολημένη με το καυτό πολιτικό σκηνικό. Η τότε κυβέρνηση δεν ασχολούνταν με τίποτε μα με τίποτε άλλο εκτός από την ψήφιση των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου στη Βουλή.

Και ήταν τα φυτοφάρμακα πιο σοβαρό και επείγον θέμα για να ασχοληθεί κατ' εξαίρεση, ας πούμε περισσότερο από την πρόσληψη των καθαριστριών στα σχολεία, ή τη μείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσόξυλων;

Η κοινή γνώμη της Κρήτης - σύμφωνα με τα μηνύματα που παίρνουμε καθημερινά - έχει αναστατωθεί μετά τις σχετικές αποκαλύψεις της εφημερίδας μας. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να πάρει πίσω την περίφημη Κοινή Υπουργική Απόφαση και να επανεξετάσει τα όσα προβλέπονται για τους ψεκασμούς και τις αποστάσεις τους από σπίτια, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κ.ά.

Είναι μια απόφαση που "μπάζει" από παντού και δε συνάδει με την ευαισθησία που πρέπει η κυβέρνηση να εκφράζει γύρω από τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι αποκαλύψεις

Η "Νέα Κρήτη" και το portal neakriti.gr, συγκεκριμένα, έφεραν στο φως της δημοσιότητας σκανδαλώδη σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Μεταξύ άλλων, αυτά που αναφέρονται στις μειώσεις από κατοικημένες περιοχές, που από τα 500 μέτρα που ίσχυαν με βάση την ΚΥΑ του 2013, τώρα έχουν φτάσει μόλις στα 80 μέτρα. Και αν τοποθετηθούν και τα λεγόμενα "ακροφύσια" στα ψεκαστικά μηχανήματα των τρακτέρ, οι ψεκασμοί μπορεί να γίνονται ακόμα και στα... 20 μέτρα από τα σπίτια μας!

Επίσης, από νοσοκομεία, γήπεδα, σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.ά., ενώ η μικρότερη επιτρεπόμενη απόσταση ήταν τα 1.000 μέτρα, με τη νέα ΚΥΑ η απόσταση μειώθηκε στα 200 μέτρα...

Εξάλλου, η ΚΥΑ αυτή έρχεται να χειροτερεύσει την ΚΥΑ του 2013. Και το ερώτημα είναι: τόσο... παλιά θεωρήθηκε η προηγούμενη, που έπρεπε να αλλάξει;

Παράλληλα, το γεγονός ότι η απόφαση υπεγράφη από τα συναρμόδια υπουργεία τη 15η Ιουλίου, τότε που η χώρα "έβραζε" από τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις, δείχνει ότι επρόκειτο για μια... σούπερ επείγουσα υπόθεση (!)... Γιατί δεν επέδειξε τέτοια σπουδή η προηγούμενη συγκυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου για μια σειρά άλλων ζητημάτων που πραγματικά "έκαιγαν" και εξακολουθούν να "καίνε" την ελληνική κοινωνία; Προφανώς, η κυβέρνηση απαντάει σήμερα, υπό το βάρος της μεγάλης αναστάτωσης που προκάλεσε το εν λόγω δημοσίευμα.

Ο κόσμος συζητάει για το θέμα αυτό. Και δε χρειάζεται να πούμε ότι συμφωνεί μαζί μας.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News