Οικονομία

"Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελάφρυνση χρέους, αν γίνουν μεταρρυθμίσεις"

Μήνυμα προς την Αθήνα αλλά και προς την Ευρώπη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, μέσω της κρίσιμης συνάντησης που είχε στο μακρινό Περού με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Λιου κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το νέο οικονομικό της πρόγραμμα και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, ενώ από την άλλη απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς την Ευρωζώνη να συναινέσει στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε στον Αμερικανό ομόλογό του πως η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ευ. Τσακαλώτος είχε κρίσιμη συνάντηση και με τον παλιό γνώριμο της Ελλάδας - λόγω τρόικας - και νυν διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν. Κατά τις πληροφορίες, το καυτό θέμα του ασφαλιστικού ήταν αυτό που κυριάρχησε στη συνάντηση των κ. Τσακαλώτου και Τόμσεν, καθώς το ΔΝΤ δίδει μεγάλη βαρύτητα στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το θέμα αυτό αφού συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο Ευ. Τσακαλώτος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Π. Τόμσεν πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Νοεμβρίου, ώστε αμέσως μετά έρθει η σειρά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις στο Περού με τον επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Νοβέλι.

Και ενώ η μάχη του Ευ. Τσακαλώτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη - παρά το γεγονός πως το θέμα του αυτό αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος της χώρας - τα φώτα στρέφονται στην κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, την Κυριακή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια