Οικονομία

Στα 8 δισ. το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων

Στα 8 δισεκατομμύρια ευρω ανέρχεται το κρυφό έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο για τις πάνω από 300 χιλιάδες συνταξιοδοτικές αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή, η δαπάνη εκτιμάται σε 4 δισ. ευρω.

Εντονο προνβληματισμό προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η υποχρέωση της κυβέρνησης να προσδιορίσει και να θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις από το 2012 και μετά, όπως επίσης και το κόστος εκτιμάται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν μάλιστα ότι το πραγματικό κόστος για την εφαρμογή της απόφασης μπορεί να αγγίξει και τα 4,2 δισ. ευρω.

Στο υπέρογκο αυτό κρυφό χρέος που δεν καταγράφεται επίσημα, είναι ανάγκη να προστεθούν και οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΠΥ της τάξης του 1,7 δισ. ευρω αλλά και τους πρώην οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, για εισφορές που πληρώνονται από τους ασφαλισμένους αλλά δεν αποδίδονται στους οργανισμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια