default-image

Λαγκάρντ: "Το χρέος δεν είναι βιώσιμο" - Ζητά πρόσθετα μέτρα

Οικονομία
Λαγκάρντ: "Το χρέος δεν είναι βιώσιμο" - Ζητά πρόσθετα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πονοκέφαλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) φαίνεται ότι αποτελεί η Ελλάδα και κυρίως το χρέος της, όπως απέδειξε και η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη, με αφορμή την έναρξη της Συνόδου Παγκόσμιας Τράπεζας και ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.

Ερωτηθείσα η κ. Λαγκάρντ για το ποια είναι η άποψη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και κατά πόσο το θεωρεί η ίδια βιώσιμο, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση λέγοντας πως «εάν το Ταμείο δε "δει" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε δε θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα»!

Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της χώρας μας δεν είναι βιώσιμο, καθώς και ότι η θέση του Ταμείου για τη διατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Επισήμανε, δε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Σε ό,τι αφορά το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η «ελάφρυνση», η κυρία Λαγκάρντ προτιμά να αφήσει στους Ευρωπαίους την απόφαση.

«Η Ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση ο ESM θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της χώρας. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ θα έχει μόνο ρόλο... παρατηρητή», είπε.

"Ανοιχτή" σε μία δεύτερη θητεία

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του Ταμείου που διεξάγεται στο Περoύ, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε ανοιχτή στο ενδεχόμενο να παραμένει στο "τιμόνι" του ΔΝΤ για δεύτερη διαδοχική θητεία

«Είμαι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να μην είναι η τελευταία μου Σύνοδος, αλλά δεν πρόκειται για μία απόφαση την οποία θα λάβω εξ ολοκλήρου εγώ», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχω υπηρετήσει το ΔΝΤ όσο καλύτερα μπορούσα, αλλά δεν είναι δική μου απόφαση», επανέλαβε.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα θητεία της Λαγκάρντ ολοκληρώνεται στα μέσα του 2016. Προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει κανείς επίσημο ή ανεπίσημο ενδιαφέρον προκειμένου να αναλάβει τα "ηνία" του ΔΝΤ.

Πάντως, εάν τελικώς η Λαγκάρντ αποφασίσει να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία, είναι σίγουρο ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα εγκρίνει την παραμονή της στη θέση της διευθύντριας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News