default-image

Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες για τη φορολογία

Κρήτη
Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες για τη φορολογία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "επιτροπή αγώνα" που σχημάτισαν μόλις πριν από δύο 24ωρα οι αμπελουργοί της Κρήτης, στην πρώτη μαζική ανοιχτή συνέλευσή τους, συνεδριάζει σήμερα στην επίσημη πρώτη της, με ένα και μόνο θέμα στο τραπέζι: Τη μορφή που θα λάβουν οι κατ' ουσίαν ήδη αποφασισμένες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο ενός "γενικότερου αγροτικού ξεσηκωμού", όπως τουλάχιστον λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Στην επιτροπή αγώνα μετέχουν εκπρόσωποι απ' όλους τους αγροτικούς φορείς της Κρήτης και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρώτη ενέργεια που θα αποφασιστεί είναι και πάλι "απόβαση" στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας να ματαιωθεί η εφαρμογή των «ισοδύναμων που αναζητά η κυβέρνηση μέσω της φορολογίας του αγροτικού κόσμου».

Η συγκεκριμένη επιτροπή αγώνα των αγροτών της Κρήτης είναι ο πρώτος φορέας του κλάδου πανελλαδικά που ανακοινώνει δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο προσεχές διάστημα, απέναντι στα φορολογικά μέτρα σε βάρος των αγροτών.

Είναι άξιο υπενθύμισης πως η σύσκεψη που προέκυψε από την πρωτοβουλία των αμπελουργών έτυχε, σε επίπεδο Κρήτης, ευρείας αποδοχής και στήριξης, γεγονός που υπογραμμίστηκε από την παρουσία σε αυτήν του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της αντιπερειφερειάρχου Θεανώς Βρέντζου και του αντιπερειφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Από το Δήμο Ηρακλείου ως εκπρόσωπος παρευρέθηκε ο Μανώλης Χαιρέτης, από το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων ο δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, το προεδρείο της ΟΑΣΝΗ, της ΕΑΣΗ και τα προεδρεία συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών Ενώσεων απ' όλη την Κρήτη.

Όπως έχει δηλώσει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «θα ζητήσουμε από τους εμπόρους να μας στηρίξουν έμπρακτα. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε μια συμβολική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις μας, αλλά και με το κλείσιμο των καταστημάτων τους τη μέρα που θα προχωρήσουμε στις κινητοποιήσεις μας».

Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, οι κινητοποιήσεις θα έχουν δυναμική μορφή, αλλά δε θα είναι τέτοιες που να στρέψουν κατά των αγροτών τις άλλες κοινωνικές τάξεις. «Δε θα έρθουμε αντιμέτωποι με άλλες κοινωνικές τάξεις. Δε θα δημιουργήσουμε προβλήματα. Οι κινητοποιήσεις μας θα είναι τέτοιες που θα είναι δυναμικές, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κοινωνία», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο συνδικαλιστής.

Στόχος των κινητοποιήσεων θα είναι, όπως λέει, η ανατροπή των σχεδίων φορολόγησης των αγροτών, χωρίς να μπαίνουν οι διοργανωτές σε καμιά λογική συζήτησης οποιωνδήποτε ισοδύναμων, αφού και μόνο που γίνεται αυτή η διαδικασία αμέσως αποδεικνύεται ότι καμία διάθεση δεν υπάρχει από τη μεριά της κυβέρνησης για να... "σωθεί η χώρα".

Ιεράπετρα: «Όχι» στην υπερφορολόγηση

Όχι στα νέα φορολογικά μέτρα που αναφέρονται στο 3ο μνημόνιο και οδηγούν στην ισοπέδωση του πρωτογενούς τομέα αποφάσισε αργά το βράδυ της Τρίτης η επιτροπή αγροτικών θεμάτων, προτείνοντας την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας το οποίο επρόκειτο να συζητηθεί και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας το βράδυ της Τετάρτης, στην τακτική του συνεδρίαση.

Από το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Λασιθίου, το Σύλλογο Αποσταγματοποιών, το Σύλλογο Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, το Σύλλογο Μελισσοκόμων, τους εκπρόσωπους των δημοπρατηρίων και την ΕΑΣ Ιεράπετρας εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο, αφού περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, θα ζητηθεί να εγκριθεί από την ΠΕΔ Κρήτης για να φτάσει τελικά στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, προκειμένου η αντίδραση στη διαφαινόμενη υπερφορολόγηση των αγροτών να πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα.

«Είμαστε εν αναμονή της γενικής συνέλευσης του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας στις 12 Οκτωβρίου, του οποίου τις αποφάσεις θα στηρίξει με κάθε τρόπο ο Δήμος», μας είπε ο αντιδήμαρχος αγροτικών θεμάτων κ Αντρέας Παπαδοπετράκης.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που επρόκειτο να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται κατηγορηματικά ότι «τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ή θα ψηφιστούν και αφορούν τον αγροτικό κόσμο είναι απαράδεκτα γιατί αφενός εξοντώνουν την πρωτογενή παραγωγή αυξάνοντας υπέρμετρα το κόστος, και αφετέρου εξαθλιώνουν τους αγρότες εξανεμίζοντας το ήδη πενιχρό εισόδημά τους.

Ο έλεγχος κεφαλαίων από τις τράπεζες δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου και άμεσα πρέπει να δοθεί λύση γιατί οι συναλλαγές των αγροτών με τους προμηθευτές γίνονται πάντα μετρητοίς.

Η μείωση της παραγωγής θα επιφέρει επιβάρυνση του ισοζυγίου εισαγωγών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, με τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή εξόδου από την κρίση της ελληνικής κοινωνίας για το λόγο αυτό χρειάζεται στήριξη και όχι εξαφάνιση.

Άμεσα απαιτούμε την απόσυρση των μέτρων εξαθλίωσης και διαμέσου ενός γόνιμου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καθοριστούν οι όροι εισφοράς των αγροτών μας στην εθνική προσπάθεια», καταλήγει το ψήφισμα της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων.

Μέτρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί είναι πέρα για πέρα άδικα, σύμφωνα με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, είναι.

1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

2. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%.

3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.

4. Κατάργηση της απαλλαγής του φόρου των επιδοτήσεων για ποσά έως 12.000 ευρώ.

5. Κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.

7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

8. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.

9. Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.

10. Αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα κ.λπ.) στο 23%.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News