Οικονομία

Οι αλλαγές στις 100 δόσεις εντός των επόμενων ημερών

Κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση, να πληρώσουν επιπλέον επιτόκιο και να αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά κάθε μήνα στην εφορία 1.100.000 πολίτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με υπουργική απόφαση, όπως διευκρίνισε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου και θα φανούν στη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες με καταληκτική ημερομηνία ως τις 30 Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο που πλέον διαμορφώνεται στο 5,05% κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστο εισόδημα, κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο και οφειλές μικρότερες από 5.000 ευρώ.

Για να εξαιρεθούν από το επιτόκιο όσοι έχουν χρέη ως 5.000 έχουν μόλις επτά μέρες στη διάθεσή τους.

Θα πρέπει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Δηλαδή θα πρέπει ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις ως 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9, αν έχει, δεν ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες αλλά με τόκο 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση ως 11,36 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο το επιτόκιο. Ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε οφειλέτη (και αυτό δεν αφορά μονάχα όσους έχουν μεγάλες οφειλές, αλλά όλους) τα Ταμεία και οι διευθυντές των εφοριών, θα μπορούν να μειώνουν και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι με μια αλλαγή, μια μείωση δηλαδή στις δόσεις, μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό του ποσού που πρέπει να πληρώσει ο οφειλέτης κάθε μήνα.

Αν δηλαδή κάποιος πέσει από τις 100 δόσεις στις 50 τότε θα πρέπει να υπολογίσει το διπλάσιο ποσό με επιπλέον επιτόκιο 5,05%.

Το ΙΚΑ εξέδωσε ήδη την πρώτη εγκύκλιο, που θα αποτελέσει γραμμή για όλα τα Ταμεία.

Σχόλια