default-image

Στα 4,60 € το πρώτο αγουρέλαιο της σεζόν

Κρήτη
Στα 4,60 € το πρώτο αγουρέλαιο της σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου στη Λακωνία η νέα ελαιοκομική περίοδος, καθώς οι πρώτες συμφωνίες για πώληση χύμα αγουρέλαιου σε γνωστή ιταλική εταιρεία έκλεισαν στα 4,60 ευρώ το λίτρο, προετοιμάζοντας το έδαφος για τιμές εκκίνησης αρκετά πάνω από τα 3 ευρώ το λίτρο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Και πέρυσι η Λακωνία έκανε την αρχή στη διάθεση του αγουρελαίου της ποικιλίας «αθηνολιάς" με τιμές που κανένας ελαιοπαραγωγός δεν πίστευε.

Το χορό και φέτος, στη νέα ελαιοκομική περίοδο, σέρνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, οι δηµοπρασίες ελαιόλαδου του οποίου, κάθε χρόνο, θεωρούνται ως "βαρόµετρο" από τους παραγωγούς αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Μπατζάκης μάς είπε ότι «η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στη Λακωνία αναμένεται ότι θα είναι καλή όπως και πέρυσι, αλλά λίγο μικρότερη από την υπερπαραγωγή της περιόδου 2014-2015. Πριν μερικές μέρες υπογράψαμε συμφωνία με σοβαρή ιταλική εταιρεία για πώληση ολόκληρης της παραγωγής αγουρέλαιου, το οποίο θα παράξουμε στα συνεταιριστικά ελαιουργεία από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου. Πετύχαμε να διαθέσαμε την παραγωγή του πρώτου φετινού μας αγουρόλαδου στην τιμή των 4,60 ευρώ το λίτρο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς και φέτος οι προοπτικές είναι καλές για την ελληνική παραγωγή λαδιού. Αναμένεται στις περισσότερες περιοχές μια καλή παραγωγή σε ό,τι αφορά την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα δακοπροσβολής, γιατί το καλοκαίρι ήταν εξαιρετικό ζεστό. Προβλήματα παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες σε περιοχές όπου καθυστέρησε η δακοκτονία, και όπου ήταν ελλειμματική. Στο μεταξύ ο βροχερός καιρός της περασμένης εβδομάδας βοήθησε πάρα πολύ στην ανάπτυξη του ελαιόκαρπου, ιδιαίτερα στις άνυδρες περιοχές της Κρήτης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν αναμονή του λαδιού νέας εσοδείας, η τάση των τιμών ήταν πτωτική, σε σχέση με τον Αύγουστο και τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ωστόσο, οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου παραμένουν σταθερά πάνω από 3 ευρώ το κιλό.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News