Οικονομία

Δεσμεύσεις για άμβλυνση των δύσκολων μέτρων για αγρότες

Στην μείωση των συνεπειών των προαπαιτούμενων που επιδεινώνουν τη θέση των αγροτών, θα επιμείνει η κυβέρνηση στη συζήτηση με τους εταίρους, δεσμεύτηκε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως είπε, «θα επιμένουμε», έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία:

Πρώτον, τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών (μετά από προσδιορισμό) παραγωγών και δεύτερον, τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και διαφοροποιημένη μεταχείρισή του.

Και στη συνέχεια σημείωσε, «Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή, θα προκύψει ουσιαστικό όφελος, τόσο για τον αγρότη με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών - εκροών όσο και για το Δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ».

Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα καταθέσει εναλλακτικές λύσεις, των οποίων βασικός στόχος θα είναι να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δίκαια στους αγρότες και σύμφωνα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, με ιδιαίτερη φροντίδα στους μικρομεσαίους.

Ως παραδείγματα, ο υπουργός είπε ότι:

-για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και τις αποσβέσεις κεφαλαίων και άλλες δαπάνες, όπως τη διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου, ιδίως στους μετανάστες.

-στο βαθμό που η διαπραγμάτευση περιλάβει και τις ενισχύσεις, επιδιώκουμε αφορολόγητο όριο όπως ήδη έχει εφαρμοστεί, 12.000 ευρώ μεταφέροντας όμως μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα ποσά.

Αναφορικά με τον ΟΓΑ, ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως θα πρέπει να συνεχίσει ως αυτόνομος φορέας ασφάλισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, όπως τη σε βάθος χρόνου σταδιακή εξισορρόπηση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχετισμό με το εισόδημα.

Φρέσκο γάλα

Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο χώρο, πέραν της περίπτωσης του φρέσκου γάλακτος, που παρόλα αυτά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Αν οι εγχώριες βιομηχανίες γάλακτος συμμορφωθούν σε μια ελάχιστη προστασία των κτηνοτρόφων μας που είναι η ευκρινής αναγραφή στη συσκευασία της χώρας παραγωγής, κάτι που και ο σχετικός κανονισμός το επιτρέπει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης.

Με στόχο να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε - μεταξύ άλλων - για την άμεση εξόφληση όλων των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που οφείλονται στους παραγωγούς ακόμη κι από το 2012 και των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ από το 2014.

Καταλήγοντας, ο κ. Αποστόλου διεμήνυσε ότι οι υποθέσεις κακοδιαχείρησης των κοινωνικών πόρων θα διερευνηθούν διεξοδικά.

Σχόλια