Οικονομία

"Η Πορτογαλία αντιμετώπισε υποδειγματικά την κρίση"

Η Πορτογαλία αποτελεί υποδειγματικό αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε να βγει νικητής παρά τις μεγάλες περικοπές που προέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Την ώρα που τα μέτρα λιτότητας αύξησαν την ισχύ ακραίων κομμάτων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία δεν οδήγησαν στην κατάρρευση των Συντηρητικών, σημειώνει η εφημερίδα.

«Είναι αξιοθαύμαστο με πόση ηρεμία και στωικότητα αποδέχθηκαν οι Πορτογάλοι τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γεργκ Χάινερμαν επικεφαλής της Mercedes-Benz στην Πορτογαλία και πρόεδρος του Γερμανοπορτογαλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πολλοί ειδικοί διερωτώνται για το λόγο που συνέβη αυτό. Ο Πέδρο Ντελγάδο Άλβες, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξήγησε ότι μεταξύ άλλων αυτό οφείλεται στα ισχυρά εργατικά συνδικάτα και τη στενή τους σχέση με τα δύο μικρά κομμουνιστικά κόμματα μέσω των οποίων οι Πορτογάλοι είχαν ένα κανάλι για να διοχετεύσουν την απογοήτευσή τους.

Επιπρόσθετα, τονίζει η Handelsblatt, οι Πορτογάλοι θεωρούσαν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις.

«Ο καθένας παρατηρούσε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει», επεσήμανε ο Χανς- Γιόαχιμ Μπέμερ διευθύνων σύμβουλος του Γερμανοπορτογαλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας «Οι περισσότεροι θεωρούσαν τις μεταρρυθμίσεις απαραίτητες και με νόημα».

Ήδη οι προσπάθειες της Πορτογαλίας έχουν αρχίσει να έχουν θετικά αποτελάσματα. Από τον Μάιο του 2014 η χώρα έχει επιστρέψει στις αγορές, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors βελτίωσε την αξιολόγηση της χώρας. Εξάλλου φέτος η οικονομία της Πορτογαλίας θα καταγράψει ανάπτυξη 1,6%, ποσοστό ανάλογο με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Παρόλα αυτά , πρόβλημα για την πορτογαλική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί η υψηλή ανεργία, αν και μειώθηκε από το 17%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε, στο 12%.

Η πορτογαλική κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τη μετανάστευση των νεαρών επιστημόνων προχωρώντας σε νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενισχύοντας τον βιομηχανικό τομέα, εξηγεί η Handelsblatt.

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να συνεχίσει το έργο του εφόσον δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άλλο κόμμα που να είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία δεν είναι σίγουρο αν θα μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία για τέσσερα χρόνια.

Σχόλια