default-image

Ούτε το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει τα ενοίκια

Οικονομία
Ούτε το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει τα ενοίκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματική θηριωδία σε βάρος τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών τους συνιστά η σχεδιαζόμενη κατάργηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων, η οποία επαναφέρει τη φορολόγηση των ιδιοκτητών επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, όπως ακριβώς και επί φανταστικών αντικειμενικών αξιών με τον ΕΝΦΙΑ!

Αυτό τόνισε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν δημοσιοποιήθηκε ότι το υπ' αριθμό 43 προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της επόμενης δανειακής δόσης θα είναι η αναδρομική μάλιστα ανάκληση της διαδικασίας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων.

Αυτό θα είναι, όπως τόνισε η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της, το αποτέλεσμα της κατάργησης της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, που αποδέχτηκε η κυβέρνηση να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως τόνισε ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου, ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται από το κράτος και τους δανειστές να δηλώσουν ως εισόδημα και να φορολογηθούν για ενοίκια που ούτε εισέπραξαν, ούτε μπορεί ποτέ να εισπράξουν.

«Το αποκορύφωμα είναι ότι αυτή τη στιγμή πρακτικά ουδείς έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκτέλεση σχετικών δικαστικών αποφάσεων, καθώς αυτό απαγορεύεται λόγω capital controls, κάτι που αν συνεχιστεί φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει ακόμη και σε αυτοδικίες».

Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί ότι μεσοπρόθεσμα η ρύθμιση αυτή αποτελεί "βόμβα" στα θεμέλια της μισθωτικής αγοράς και της κοινωνικής συνοχής, καθώς στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα είτε να κάνουν έξωση στους ενοικιαστές με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία, είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, πέρα από τα απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ., και φυσικά από τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ...

«Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει άκρως δυσμενείς επιπτώσεις στους επιχειρηματίες και κυρίως τους μικρομεσαίους, για πολλούς από τους οποίους η - αναγκαστική πλέον, από την πλευρά των ιδιοκτητών - έξωση ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή. Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η επαναφορά του μέτρου της εκχώρησης ενοικίων ψηφίστηκε μόλις πριν λίγους μήνες από την ίδια κυβερνητική πλειοψηφία που σχεδιάζει τώρα να ανακαλέσει την ψήφο της», τονίζει ο κ. Αράπογλου.

Προαπαιτούμενο...

Στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου αναμένεται να περιληφθεί διάταξη που θα καταργεί τη δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, που υπάρχει σήμερα.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα προαπαιτούμενων, που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο είχε δοθεί προκειμένου να μην πληρώνεται ο φόρος που αντιστοιχεί στο ποσό του ενοικίου, το οποίο ο ιδιοκτήτης δεν έχει εισπράξει από τον ενοικιαστή.

Επομένως, μετά την κατάργηση της ρύθμισης αυτής, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερο φόρο, καθώς θα φορολογηθούν κανονικά για τα μισθώματα αυτά.

Ειδικότερα, για το 2016 αναμένεται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος με συντελεστές 11%-33%.

«Είναι παραλογισμός»...

Αξίζει να τονιστεί πως στην Κρήτη ένα 7% από ενοικιαστές κατοικιών βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν. Σε αδυναμία να πληρώσουν όμως βρίσκονται και πολλοί ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων στο νησί, το ποσοστό των οποίων, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αράπογλου, ανέρχεται στο 2%.

«Είναι παραλογισμός το να φορολογείται ο ιδιοκτήτης για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει. Ζητάμε να μην εφαρμοστεί αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα εκχώρησης των ενοικίων για να μη φορολογούνται οι ιδιοκτήτες για τα ανείσπρακτα», υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου, ο οποίος επισήμανε παράλληλα πως οι ιδιοκτήτες στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να επιδιώκουν να αποκτήσουν το συντομότερο δυνατό εξωστική απόφαση για να αποχωρήσει από το ενοίκιο ο ενοικιαστής. Μάλιστα, η διαδικασία για να πάρει ο ιδιοκτήτης εξωστική και να μπορεί να κάνει έξωση διαρκεί δύο μήνες.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του καταστρεπτικού για την οικονομία και την κοινωνία μέτρου, και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2015 και όχι γι' αυτά του 2014. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση συμπληρωματικής εκκαθάρισης για τα περυσινά εισοδήματα, με πρόσθετους φόρους και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα "φανταστικά" τους εισοδήματα...

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News