Οικονομία

Ντράγκι: "Η Ευρωζώνη επιστρέφει στη βιώσιμη ανάπτυξη"

Όπως δήλωσε ο ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο ερευνητικό ίδρυμα Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, η πρόοδος που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια για τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της Ευρωζώνης είναι πραγματική.

«Ο δρόμος για το μέλλον είναι καλά χαραγμένος. Και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωσή μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, οποίος τιμήθηκε από το ίδρυμα με το βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη (Atlantic Council Global Citizen Award).

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, «Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες μας δεν είναι αρκετά ομογενείς για να μπορούν να λειτουργούν ως ένωση. Άλλοι, όμως, θα υποστήριζαν ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ολοκλήρωση για να αντλήσουμε όλες τις οικονομίες κλίμακας και εύρους που φέρνει η ένωσή μας».

«Ανήκω σταθερά στο δεύτερο στρατόπεδο. Και είμαι σταθερά μεταξύ όλων όσοι πιστεύουν ότι μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα το συμφέρον των πολιτών κάθε χώρας, καθιστώντας πιο τέλεια την ένωσή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η μοίρα της Ευρώπης έχει άμεση σημασία όχι μόνο για τους πολίτες της, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η νομισματική ένωσή της είναι περιφερειακά σχέδια με παγκόσμιες συνέπειες», ανέφερε ο Ντράγκι.

Έπειτα πρόσθεσε, «Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο μέγεθος της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία. Αν και η Ευρωζώνη δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, έχει ωστόσο το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 16% του παγκόσμιου εμπορίου».

Σημείωσε επίσης «Κατά την άποψή μου, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που η Ευρωζώνη έχει κρίσιμη σημασία για την παγκόσμια οικονομία. Αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι με διαφορά το πιο προωθημένο πείραμα στη διαχείριση θεμάτων που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, μέσα από έναν συνδυασμό διεθνών και υπερεθνικών ρυθμίσεων».

Η παγκόσμια φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, επεσήμανε ο Ντράγκι, δείχνει πόσο σωστή ήταν στη βάση της η απόφαση των ιδρυτών της ΕΕ πριν από 65 χρόνια.

Και υπογράμμισε, «Σκεφθείτε τους μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο στις χώρες μας, την απειλή της τρομοκρατίας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την πρόσφατη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη. Είναι παγκόσμια».

«Η εμπειρία που έχουμε, ο πειραματισμός με την υπερεθνικότητα, οι αποτυχίες και οι επιτυχίες, όλα αυτά παρέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες σε αυτούς που μετέχουν στη διαχείριση παγκόσμιων θεμάτων».

Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει καλύτερα τα παραπάνω προβλήματα από ό,τι θα τα αντιμετώπιζαν οι χώρες μόνες τους.

«Μπορεί κατά καιρούς να φαίνεται ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, αλλά το κάνουμε», είπε.

«Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, όταν δουλεύουμε ως ένωση, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, τα οποία θα μας κατέβαλαν, εάν κάθε χώρα προσπαθούσε να τα αντιμετωπίσει μόνη της. Και μερικές φορές, αυτό που φαίνεται ως μία δυσκολία συνεργασίας είναι απλά μία αντανάκλαση της δυσκολίας να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Δεν πρέπει κανείς να συγχέει αυτά τα δύο.», εξήγησε συνεχίζοντας.

Η Ευρωζώνη επιστρέφει στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξαιτίας της ώθησης που δίνει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. «Πρόκειται για καλά νέα για όλους, παντού» τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στην ομιλία του στα Global Citizen Awards, το βράδυ της Πέμπτης, ο κ Ντράγκι επισήμανε ότι είναι μεγάλης σημασίας να συνεχιστεί η ενδυνάμωση της Ευρωζώνης, καθώς βρισκόμαστε σε «μια περίοδο άνισης παγκόσμιας ανάπτυξης».

Η ευρωζώνη επιστρέφει στην ανάπτυξη

Η Ευρωζώνη επιστρέφει στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξαιτίας της ώθησης που δίνει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι και υπογράμμισε «Πρόκειται για καλά νέα για όλους, παντού».

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στην ομιλία του στα Global Citizen Awards, το βράδυ της Πέμπτης, ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχιστεί η ενδυνάμωση της Ευρωζώνης, καθώς βρισκόμαστε σε «μια περίοδο άνισης παγκόσμιας ανάπτυξης».

«Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρία χρόνια για την σταθεροποίηση και ενδυνάμωση της ζώνης του ευρώ είναι αληθινή. Η ανάπτυξη επιστρέφει. Ο δρόμος προς τα εμπρός έχει εξακριβωθεί. Και θα δεν θα υποχωρήσουμε εώς ότου ολοκληρωθεί η νομισματική μας ένωση» υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σταθεροποίηση της ευρωζώνης, λέγοντας το «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» και αναλαμβάνοντας δύσκολες πρωτοβουλίες, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σε αυτήν την πορεία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που παρουσίασε τον Μάριο Ντράγκι στην εκδήλωση, σχολίασε ότι εκείνες οι λέξεις του διοικητή της ΕΚΤ αποτελούν τις πλέον επιτυχημένες λέξεις στην ιστορία του κεντρικού τραπεζικού συστήματος και πως ο ίδιος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει όρθια την Ευρώπη, την ενότητά της και να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του νομίσματος.

Σχόλια