Οικονομία

Τρ.Αλεξιάδης: Να αυξηθεί η χρήση καρτών με μειωμένες τραπεζικές προμήθειες

Την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου από το 2016 επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης από το βήμα του συνεδρίου 1st Athens Digital Payments Summit καλώντας ταυτόχρονα τις τράπεζες να μειώσουν την προμήθεια που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση των μηχανημάτων POs.

Μιλώντας στο 1st Athens Digital Payments Summit, ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να μειώσουν την προμήθεια που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση των μηχανημάτων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών (POs).

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του τόνισε ότι, η υψηλή προμήθεια επί του τζίρου για τη χρήση των POS αποτελεί ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει το σχεδιασμό του για την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για τις πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή που διενεργείται στην αγορά λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων καθώς, όπως επεσήμανε, το κράτος χάνει περίπου 10 με 15 δις ευρώ ετησίως από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

Επιπλέον ανέφερε: «Θα δώσουμε κίνητρα πρώτα στον πολίτη, θα τον επιβραβεύσουμε μέσω της φορολογίας. Θα του πούμε δηλαδή χτίσε το αφορολόγητό σου με την πλαστική σου κάρτα και θα έχεις επιπλέον οφέλη από ότι εάν κρατάς ένα κουτάκι στο σπίτι με τις αποδείξεις και ξέρουμε ότι δεν τα ελέγχει κανένας και δεν έχει κανένα νόημα η απόδειξη. Φέρε μας τις ιατρικές σου δαπάνες που θέλεις να αναγνωρίσουμε στη φορολογική σου δήλωση, μόνο εάν τις έχεις πληρώσει μέσω τράπεζας ή πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για να τις λάβουμε υπόψη και τέλος σε πολλές περιπτώσεις σε απαλλάσσουμε από ορισμένες φορολογικές δηλώσεις εάν όλες οι συναλλαγές σου περνούν μέσα από πλαστικό χρήμα».
 
Στο συνέδριο απηύθυναν επίσης χαιρετισμό οι: Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ - Mohamed Ba, Head of Innovation Division, BDT,ITU - Ιωάννα Σαμπράκου, Αντιπρόεδρος ΕΜηΠΕΕ, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ - Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το 1stAthens Digital Payments Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.  Το συνέδριο διοργανώθηκε  από το TEE, την International Telecommunication Union - ITU και την ΕΜηΠΕΕ. Τέλεσε υπό την Αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των  ΣΕΒ, ΣΕΚΕΕ, ΣΕΠΕ, GRECA και ELTRUN.

Σχόλια