default-image

"Κλειδώνουν" τα προαπαιτούμενα μέτρα για την Ελλάδα

Οικονομία
"Κλειδώνουν" τα προαπαιτούμενα μέτρα για την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup η συμφωνηθείσα λίστα για τα προαπαιτούμενα, που θα συζητηθεί την Παρασκευή, που συνδέονται με την αποδέσμευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ εντός του μήνα ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε πως θα προηγηθεί συζήτηση και για τη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της λίστας και από την πλευρά της Αθήνας αλλά και από την πλευρά των Βρυξελλών, βρίσκεται και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Με βάση αυτά, πριν τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Αναφορικά για τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται και στις δύο λίστες, Ελλάδας και δανειστών, η πρώτη θα είναι μία «αρκετά μακρά» λίστα μεταρρυθμίσεων που έχουν «ξεμείνει» από το καλοκαίρι, σύμφωνα με δηλώσεις του ευρωπαίου αξιωματούχου, ενώ παράλληλα το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, καθώς θα καθοριστεί παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση και θα συζητηθεί εντός του μήνα.

Στις πρώτες γραμμές βρίσκεται και το ασφαλιστικό, που πιθανόν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν μεμονωμένες δράσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στα δύο πρώτα πακέτα.

Τέλος, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, στο οποίο θα είναι παρών, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα συζητηθεί η γενικότερη στρατηγική της νέας κυβέρνησης, αλλά δεν θα τεθούν στο τραπέζι μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News