Οικονομία

Αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις περί ψεκασμών

Σάλο στην κοινή γνώμη αλλά και σε εκπροσώπους πολλών φορέων που εκπροσωπούν τον κρητικό λαό προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της "Νέας Κρήτης" για τις εν κρυπτώ αλλαγές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013 με μια νέα ΚΥΑ που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στις 15 Ιουλίου.

Η μείωση της απόστασης από τα 500 μέτρα στα 80 ή ακόμα και στα 20 μέτρα κοντά στα σπίτια μας χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο, με τη σφραγίδα ακόμα και του υπουργείου Υγείας, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με ιατρικούς και αγροτικούς φορείς για να ζητηθούν οι σχετικές προτάσεις τους!

Όπως γράφαμε και χθες, την ημέρα της 15ης Ιουλίου, που η Βουλή ψήφιζε τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες των υπουργείων Υγείας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης θεώρησαν ότι "έπρεπε" να προχωρήσουν σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που επιγραμματικά:

- Μειώνει την απόσταση των 1.000 μέτρων απόστασης των ψεκασμών από περιοχές με νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία ή αθλητικές εγκαταστάσεις στα 200 μέτρα.

- Αν τα τοξικά φυτοφάρμακα ψεκάζονταν με μηχανήματα χαμηλών πιέσεων σε αποστάσεις πέρα των 500 μέτρων, τώρα οι εφαρμογές επιτρέπονται στα 300 μέτρα από στρατόπεδα, κατασκηνώσεις, αρχαιολογικούς χώρους και ξενοδοχεία.

- Σημαντικός είναι ο περιορισμός της απόστασης σε περιοχές κατοικιών εντός οικισμών. Από τα 500 μέτρα που ήταν πριν, τώρα επιτρέπονται στα 80 μέτρα. Και αν το ψεκαστικό μηχάνημα έχει μπεκ για ενσωμάτωση αέρα στη σταγόνα κατά την έξοδο, η απόσταση μειώνεται ακόμα και στα 20 μέτρα.

Όλα αυτά, βέβαια, προβλέπονται μετά τις επεξηγήσεις του άρθρου 24 της νέας απόφασης, ότι τα τρακτέρ θα έχουν βελτιωμένα μπεκ, κάτι όμως που δεν ισχύει στην Ελλάδα, αφού αυτά τα ακροφύσια δεν έχουν έρθει ακόμα στη χώρα μας, παρότι η ΚΥΑ έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται!

Μάλιστα, την υπόθεση αποκαλύπτει αναλυτική επιστολή του γιατρού-παιδοχειρουργού και εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε θέματα περιβαλλοντικής σημασίας Δημήτρη Πετράκη, που είχε απάντηση μόνο από τον καθηγητή Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδη Τσατσάκη και από κανέναν άλλο φορέα...

«Απαράδεκτη απόφαση»

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία από τις αποκαλύψεις της γύρω από την υπόθεση αυτή. Ο αγροτοκτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης είπε στην εφημερίδα μας ότι «ίσως πήραν την απόφαση αυτή για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών των φυτοφαρμάκων.

Αλλά για μένα, προέχει πρώτα απ' όλα ο πολίτης. Εγώ δεν είμαι ειδικός να μπω σε τεχνίτες λεπτομέρειες για τα νέα συστήματα, τα μπεκ των ψεκασμών κ.λπ. Αυτά όλα, για να εφαρμοστούν, χρειάζεται να είναι σωστές και οι φαρμακευτικές εταιρείες και όλα αυτά που αναγράφουν πάνω στις ετικέτες να ισχύουν. Αλλά και ο ίδιος ο παραγωγός να έχει επίπεδο παιδείας.

Καταρχήν, τα ψεκάσματα γίνονται συγκεκριμένες ώρες, όταν έχει άπνοια ή μια μικρή ένταση αέρα. Αλλά αυτό στην πράξη μπορεί να εφαρμοστεί; Μπορεί ο παραγωγός που κινδυνεύει να χάσει την παραγωγή του να περιμένει τέτοιες συνθήκες και τέτοιες καταστάσεις;».

Ο κ. Τζουλιαδάκης καταλήγει λέγοντας ότι «αν ήθελαν να βοηθήσουν και τους κατοίκους των κατοικημένων περιοχών - γιατί εδώ στην Κρήτη καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές είναι μαζί - έπρεπε να προχωρήσουμε στη βιολογική καλλιέργεια. Δηλαδή, να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς να προχωρήσουν στις βιολογικές καλλιέργειες, και αυτά τα κίνητρα να τηρούνται με το σωστό τρόπο, μέσα από τα σχετικά προγράμματα».

Οι οικολόγοι

«Όσο οι αποστάσεις από σπίτια, κατοικημένες περιοχές κ.λπ. για να γίνονται ψεκασμοί θα μειώνονται, αυτό σίγουρα μπορεί να ικανοποιεί τις πολυεθνικές των φυτοφαρμάκων γιατί θα έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση. Αλλά αυτό δεν είναι καλό ούτε για την υγεία του κόσμου, ούτε για το περιβάλλον», λέει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Μιχάλης Προμπονάς.

«Τα φυτοφάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και όχι ανεξέλεγκτα», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πρέπει να τηρούνται.

«Υπό προϋποθέσεις»

«Θετικός υπό προϋποθέσεις», υιοθετώντας τη σχετική άποψη του προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκου Στεφανάκη, δηλώνει ο διατροφολόγος από το Ρέθυμνο και παραγωγός αλόης βέρα Χάρης Χαρωνίτης, που προσθέτει: «Γίνονται και κάποια σεμινάρια για τα φυτοφάρμακα. Σε κάθε οικογένεια παραγωγών υποχρεωτικά θα πρέπει να παρακολουθήσει αυτά τα σεμινάρια τουλάχιστον το ένα μέλος. Διότι αυτά τα σεμινάρια αφορούν στην ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων. Δίνεις εξετάσεις και παίρνεις ένα πιστοποιητικό.

Οι εξετάσεις αυτές γίνονται on line με το υπουργείο και, αν δεν τις περάσεις δε δικαιούσαι μετά να πάρεις οποιοδήποτε φάρμακο. Επομένως, μπορεί η νέα ΚΥΑ υπό προϋποθέσεις να μη δημιουργεί πρόβλημα, αλλά σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό, επειδή αυτή η απόφαση πάρθηκε εν κρυπτώ σε μια τέτοια χρονική στιγμή, ενώ σε μια πιο νορμάλ κατάσταση θα μπορούσε να είχε εξεταστεί σφαιρικά».

Ο Χάρης Χαρωνίτης στο σημείο αυτό τάσσεται υπέρ της βιολογικής γεωργίας και προσθέτει ότι «πλέον έχουν εξελιχθεί πολύ και τα βιολογικά φυτοφάρμακα και μπορούν να αντιμετωπίσουν ασθένειες, ενώ παλιότερα αδυνατούσαν»...

Στο Τυμπάκι

«Το Τυμπάκι έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει ακριβά την ύπαρξη των εντατικών μορφών καλλιέργειας και την εκτεταμένη χρήση χημικών», τονίζει από την πλευρά του ο παραγωγός από την περιοχή Κώστας Χριστουλάκης. Και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζει αρνητικά τη νέα ΚΥΑ.

«Θα πρέπει, μετά από αυτή την απόφαση, όλοι οι φορείς της περιοχής μας, με μια κοινή σύσκεψη και με ένα ψήφισμα προς τους αρμόδιους που έβγαλαν αυτή την απόφαση, να πιέσουμε ώστε να αρθεί αυτό το μέτρο. Και ερωτούμε: Γιατί να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση ως προς τα φυτοφάρμακα; Αντί να υπάρχει πιο βαριά μέριμνα ούτως ώστε να απαγορευτούν πολλά σκευάσματα φυτοφαρμάκων και να πάμε έστω και σε μιας μέτριας έντασης φυτοφάρμακα και γιατί όχι και στη βιολογική γεωργία, κάνουμε χειρότερα τα πράγματα;».

Καταλήγοντας, ο Κώστας Χριστουλάκης λέει πως υπάρχει η μελέτη του Αντώνη Καφάτου στο Τυμπάκι, που αναφέρεται σε μια κατάσταση δραματική λόγω των καρκίνων. Και μπορεί πλέον μέχρι σήμερα η κατάσταση να έχει βελτιωθεί σημαντικά, τα προϊόντα που παράγονται να είναι πιο ασφαλή για τους καταναλωτές, ωστόσο, όπως λέει, «οι καρκίνοι συνεχίζονται όχι μόνο για καλλιεργητές, αλλά και για ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με θερμοκήπια. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι βεβαρημένος ο αέρας και το περιβάλλον. Ευτυχώς που έχουμε εκείνο τον περίφημο βόρειο άνεμο, που κατεβαίνει από τα Αμαριώτικα. Και όταν φυσήξει από 5 μποφόρ και πάνω ευτυχώς καθαρίζει την ατμόσφαιρα και μας ανακουφίζει λιγάκι από τα υπολείμματα στον αέρα και στο περιβάλλον».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια