Οικονομία

Οι Άγγλοι τουρίστες άφησαν τα περισσότερα λεφτά στη χώρα

Οι Άγγλοι τουρίστες ήρθαν και άφησαν κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ στον κουμπαρά της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τη Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν αύξηση 37,2%, με τους τουρίστες από τη "Γηραιά Αλβιώνα" να έχουν αφήσει μέχρι στιγμής 1,024 δισ. ευρώ.

Κατά 9,8% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τη Γερμανία, την πιο μεγάλη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 944 εκατ. ευρώ. Τα νέα είναι καλά και από τους Αμερικανούς τουρίστες, με τις δαπάνες να σημειώνουν άνοδο 16,9% και να φτάνουν τα 401 εκατ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, τα νούμερα των αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία του τουρισμού. Η σεζόν θα κλείσει στην καλύτερη περίπτωση, περίπου στα ίδια νούμερα με πέρυσι, με πορεία, ίσως, προς το αρνητικό πρόσημο, αφού μόνο γι' αυτό το μήνα έχουμε μείωση της τάξεως 7%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Στο αντίποδα βρίσκονται οι Γάλλοι τουρίστες, με τις εισπράξεις από τη γαλλική αγορά να εμφανίζουν μικρή πτώση 2,2%, ενώ σαρωτικό είναι το "χτύπημα" από τους Ρώσους, ξεπερνώντας ακόμη και τις αρχικές εκτιμήσεις για τη αναμενόμενη βουτιά στα έσοδα, με την πτώση να αγγίζει ακόμη και το 70%.

Της Φωτεινής Μαυροματάκη

Σχόλια