default-image

"Τρίμηνη παράταση Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας"

Οικονομία
"Τρίμηνη παράταση Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο αναμένεται η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων με στόχο τη διάσωση του επιδόματος γάμου όσων εργαζομένων αμείβονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Σύμφωνα με το capital.gr, ο λόγος της κοινής συνάντησης μεταξύ υπουργού Εργασίας και εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ είναι η ενθάρρυνση μίας κοινής συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που θα προβλέπει μία τρίμηνη παράταση της ΕΓΣΣΕ και σε ό,τι αφορά το επίδομα γάμου το οποίο αποτελεί το 10% των εργατικών αμοιβών.

Σημειώνεται ωστόσο πως με διάταξη που πέρασε ο κ. Κατρούγκαλος στις 13 Αυγούστου 2015 προβλεπόταν παράταση της μετενέργειας της ΕΓΣΕΕ για άλλους τρεις μήνες μετά την επικείμενη λήξη στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ΓΣΕΕ

Στην συνεδρίασή της την προηγούμενη Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου, λήγει η ισχύς της σημερινής ΕΓΣΣΕ.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή ΕΓΣΣΕ υπογράφτηκε στις 26 Μαρτίου του 2014 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Η μετενέργεια της έληξε καταρχάς στις 31 Μαρτίου του 2015, αλλά ύστερα από διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις πήρε παράταση μέχρι της 31 Δεκεμβρίου.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο

Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρει το capital.gr, πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει τα ακόλουθα σε σχέση με το εργασιακό πως «έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ. Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.

Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ

Μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από τις θεομηνίες στη Σκόπελο, στη Καλαμάτα και στη Σκάλα Λακωνίας προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, με επιστολή της προς τους Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας κ. Γ. Σταθάκη, Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας κ. Ι. Στουρνάρα, Πρόεδρο Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κα. Κατσέλη η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:

1) Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)

2) Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.  

3) Ειδική ρύθμιση - παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές (μέχρι τέλος του έτους)

4) Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

5) Απελευθέρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές.

6) Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

7) Δημιουργία συμπράξεων ιδιωτικού- δημοσίου τομέα με ανάπτυξη εργαλείων μικροχρηματοδότησης (crowd funding, ειδικά επενδυτικά σχέδια) για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές (λιμένων, οδικού δικτύου).

Η ΓΣΕΒΕΕ στην επιστολή υπογραμμίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, που βρίσκεται διαρκώς στον κυκλώνα οικονομικών και γεωγραφικών απειλών.

Για το σκοπό αυτό, καταλήγει η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ, καλούμε την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων  να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών τόσο στο επίπεδο πρόσβασης σε χρηματικούς πόρους, όσο και σε επίπεδο διευκόλυνσης στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News