Οικονομία

"Εμμένουν στα εισαγόμενα και εξαιρούν τη γραβιέρα"

«Η εμμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εξαιρεί τα προϊόντα ΠΟΠ, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την Κρήτη, από τους διαγωνισμούς για την επισιτιστική βοήθεια, είναι η ανταπόδοση στο υψηλό ποσοστό που έδωσαν στο κυβερνών κόμμα οι Κρήτες ψηφοφόροι».

Το παραπάνω δηλώνει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός αυτών των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση του αγροτικού-κτηνοτροφικού τομέα οδηγεί στην «άμεση διάλυσή του».

Σύμφωνα με τον Ηρακλειώτη βουλευτή, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση για τη δυσκολία διάθεσης του γάλακτος, «η κυβέρνηση εμμένει στα εισαγόμενα που οδηγούν σε άγονους διαγωνισμούς λόγω capital controls και δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από τα 330 εκατ. € που διασφαλίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας Απόρων και κατατέθηκαν πριν τα Χριστούγεννα του 2014 σε ειδικό λογαριασμό».

Ο κ. Κεγκέρογλου υπενθυμίζει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που ήταν υπεύθυνο για το προηγούμενο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, το 2013 είχε προμηθευτεί Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ «για όλους τους διαγωνισμούς του 2014 Περιφερειών-Μητροπόλεων κ.τ.λ. πριν την έγκριση του ΤΕΒΑ είχε τεθεί ποσόστωση στα υπό προμήθεια προϊόντα με 15% για τη Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ».

Επίσης υπενθυμίζει ότι κατατέθηκε η υπ' αριθμ. 3714/22-6-2015 ερώτηση προς τους υπουργούς κ. Σταθάκη, Φωτίου και Αποστόλου στην οποία, όπως αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου, «απάντησαν ότι είναι αναρμόδιοι, "δείχνοντας" ο ένας τον άλλον ως αρμόδιο».

Τέλος, ο βουλευτής Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τον κ. Σταθάκη, που υπογράφει τη διενέργεια του διαγωνισμού, «να τροποποιήσει τη διακήρυξη και να εντάξει τη Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ στα υπό προμήθεια προϊόντα».  

Σχόλια