Οικονομία

Έρχονται περικοπές 2,2 δισ. ευρώ στο επόμενο 15μηνο

Τις εκτιμήσεις για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και τις προσδοκώμενες εξοικονομήσεις από τις περικοπές στις συντάξεις αναμένει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάρτιση του προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2016.

Παράλληλα, με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα αναγνωσθούν από τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2016, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις αναθεωρημένες προβλέψεις του 2015.

Η παρούσα εικόνα για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι καθόλου καλή, καθώς ήδη οι προϋπολογισμοί τους κινούνται εκτός στόχων. Στο 8μηνο 2015 το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 75,2% των ετησίων πιστώσεων του, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει ήδη το 81,5% των διαθέσιμων πόρων, ήτοι 680 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για το ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου) έχουν ανέλθει στο 104,9% του ετήσιου στόχου, ήτοι στα 570 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 516 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του χθες σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς σημείωσε πως έρχονται αλλαγές στο ασφαλιστικό στην βάση των οποίων οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν καμία εγγύηση για το ποσό της συντάξεως που θα λαμβάνουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο νόμος 4336/2015 προβλέπει εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου από τα χρήματα που δίνει το κράτος για τις συντάξεις και εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2016.

Εν τούτοις, έκανε λόγο για τρεις «χείμαρρους» διατάξεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στον Οκτώβριο του 2015. Ο πρώτος αφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, ο δεύτερος σε αυτά που προβλέπει το μνημόνιο αλλά δεν έχουν εξειδικευτεί και ο τρίτος σχετίζεται με την κατάργηση της επικουρική ασφαλίσεως.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει και να θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012.

Ταυτόχρονα ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να βρεθεί ισοδύναμο. «Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα, θα γίνει περικοπή συντάξεων», δήλωσε, προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%.

Σημειώνεται πως η καταληκτική προθεσμία που προβλέπει το νέο μνημόνιο για την θέσπιση των αλλαγών στο ασφαλιστικό εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2015. Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους θα περικόψει σχεδόν 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Οι βασικές προτάσεις που εξετάζονται προβλέπουν την μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις στο 40-50% και την παροχή μίας προνοιακής σύνταξης έως 411 ευρώ.

Στην βάση αυτή το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό θα εκδοθεί έως τις 7 Οκτωβρίου με την τέταρτη και προτελευταία συνάντηση της Επιτροπής να είναι προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

Σχόλια