default-image

FT: Η Κομισιόν ήξερε για το λογισμικό - απάτη της Volkswagen

Οικονομία
FT: Η Κομισιόν ήξερε για το λογισμικό - απάτη της Volkswagen

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα τροπή παίρνει το σκάνδαλο της Volkswagen, μετά από δημοσίευμα, των Financial Times, που υποστηρίζει ότι η Κομισιόν γνώριζε εδώ και δυο χρόνια για το λογισμικό - απάτη που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να ξεγελάει τα τεστ εκπομπής ρύπων.

Οι Financial Times επικαλούνται έκθεση του 2013, σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους των συστημάτων αναστολής (defeat devices), δηλαδή του λογισμικού που χρησιμοποίησε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η εν λόγω έκθεση είχε συνταχθεί από το Κοινό Κέντρο Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προειδοποιούσε ότι τα συστήματα αναστολής θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα στις μετρήσεις για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Σημειώνεται ότι η Volkswagen αφού τα οχήματά της πέρναγαν τις δοκιμές απενεργοποιούσε το σύστημα. Τα αυτοκίνητα αυτά όταν έβγαιναν στον δρόμο παρήγαγαν 40% περισσότερους ρύπους από την ποσότητα που φαινόταν στα τεστ.

Στην έκθεση αναφερόταν ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα έπρεπε να ελέγχονται στον δρόμο και όχι σε εργαστήρια, για να μειώνεται ο κίνδυνος παραποίησης. «Αισθητήρες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα στα σημερινά αυτοκίνητα μπορούν να διαγνώσουν την έναρξη ενός τεστ ρύπων στο εργαστήριο» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Πρόσθετε ότι τα συστήματα αναστολής μπορούσαν να «ενεργοποιήσουν, να τροποποιήσουν, να καθυστερήσουν ή να απενεργοποιήσουν συστήματα ελέγχου των ρύπων». Αν τα τεστ γίνονταν στο δρόμο κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να συμβεί. «Τα υφιστάμενα τεστ που διενεργήθηκαν στο δρόμο καταδεικνύουν τις αδυναμίες της τρέχουσας διαδικασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τις προειδοποιήσεις οι ρυθμιστικές αρχές της Κομισιόν δεν κατάφεραν στην συνέχεια να «προλάβουν» το σκάνδαλο. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν πως δεν έκαναν έρευνα για τον εντοπισμό μιας τέτοιας συσκευής και ότι δεν γνωρίζουν κάποια εθνική αρχή που να έχει εντοπίσει κάποια.

Από την πλευρά της πάντως η Κομισιόν πετά το μπαλάκι στις επιμέρους εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τονίζοντας ότι«η αστυνόμευση αναφορικά με το εάν οι εταιρείες τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η έρευνα είναι θέμα των εθνικών αρχών. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να κάνουν έρευνες. Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να δράσει ως πλατφόρμα που διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News