default-image

Κινδυνεύουν με λουκέτο τυροκομεία-Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Κρήτη
Κινδυνεύουν με λουκέτο τυροκομεία-Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι της Κρήτης. Οι μεν θέτουν ζήτημα επιβίωσης του κλάδου τους λόγω του κινδύνου μη διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, και οι δε θέτουν ζήτημα μη ανοίγματος αρκετών τυροκομείων, εξαιτίας των χιλιάδων τόνων γραβιέρας που παραμένουν αδιάθετοι στις αποθήκες τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την "τροπική καταιγίδα" σε βάρος της κρητικής παραγωγής που έφερε ο επίμαχος διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων για τους άπορους, από τον οποίο αποκλείστηκαν τοπικά και πιστοποιημένα προϊόντα, όπως η γραβιέρα Κρήτης, όπως είχαν αποκαλύψει η "ΚΡΗΤΗ TV", το portal neakriti.gr και η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" τον περασμένο Ιούνιο. Συνέπεια, η συσσώρευση χιλιάδων τόνων γραβιέρας στην Κρήτη.

Άγονος

Ο επίμαχος διαγωνισμός, στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, συνολικού ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, απέβη άγονος, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καλούν την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τα κρητικά προϊόντα στον επόμενο διαγωνισμό, ώστε να υπάρξει ανάσα στην τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα, εκτός διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων για άπορους τέθηκαν: η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, η Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και το Κασέρι ΠΟΠ.

«Σε αυτό το διαγωνισμό που έκανε η κυβέρνηση δεν είχε συμπεριλάβει τη Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ παρά μόνο τη φέτα. Οι διαγωνισμοί που κάναμε ενδιάμεσα συμπεριλάμβαναν σε ποσοστό 15% τη Γραβιέρα Κρήτης. Μάλιστα, γι' αυτό το ποσοστό μάς είχαν καταγγείλει ορισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας, ότι δήθεν ευνοούσαμε την Κρήτη. Όμως δεν ήταν έτσι. Από τη στιγμή που ο προηγούμενος διαγωνισμός των 26 εκατομμυρίων βγήκε άγονος, η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιακηρύξει για την προμήθεια τροφίμων και να συμπεριλάβει σε αυτό το διαγωνισμό τη Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ», σημείωσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Κίνδυνος λουκέτων

«Πολλά τυροκομεία σκέφτονται να μην ανοίξουν καθόλου καθότι έχουν υπερπληθώρα προϊόντων τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να πάρουν φρέσκο γάλα τώρα και θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με τον παραγωγό, διότι θα αναγκαστεί να μη βάλει τα ζώα σε παραγωγή. Αυτό που ζητάμε από το κράτος είναι αν μπορεί να προωθήσει το θέμα της κρητικής γραβιέρας, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα», τόνισε ο επιχειρηματίας Αριστείδης Ξυλούρης.

Πάνω από 3 τόνους

«Χιλιάδες τόνοι εξαιρετικής ποιότητας γραβιέρας παραμένουν αδιάθετοι στο νησί. Εκτιμώ ότι υπερβαίνουν τις 3 χιλιάδες τόνους, γι' αυτό και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αρκετά τυροκομεία να μη λειτουργήσουν την επόμενη σεζόν», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Νικήστρατος Χαροκόπος.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και πρέπει να τονιστεί ότι τα τυριά που παράγονται στο νομό είναι άριστης ποιότητας και είναι αμαρτία να συμβαίνει αυτό το πράγμα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Μαλεβιζίου κ. Χαράλαμπος Κουτσογιάννης.

«Η αγορά πλέον λειτουργεί απολύτως τοις μετρητοίς μετά τα capital controls. Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει αν χαθεί και η αγορά του γάλακτος. Η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Το πρόγραμμα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθούν μεγάλες ποσότητες τυριών, θα ανακάμψουν τα τυροκομεία και θα ανασάνουν οι κτηνοτρόφοι», είπε ο αγροκτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Γεωργία Μακάκη, Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News