default-image

454 δισ. ευρώ ετησίως χάνει η ΕΕ λόγω φοροδιαφυγής

Οικονομία
454 δισ. ευρώ ετησίως χάνει η ΕΕ λόγω φοροδιαφυγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την παγκόσμια έκταση της φοροδιαφυγής και τα μέτρα των κυβερνήσεων για την αντιμετώπισή της κάνει αναφορά σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: «Η ευρωπαϊκή παραοικονομία κοστίζει 454 δισ. ευρώ σε απώλειες φόρων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες παραοικονομίες στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά της να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη φορολογία.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό τον μήνα ότι οι χώρες είχαν απώλειες 168 δισ. ευρώ από τα έσοδα ΦΠΑ, καθώς δεν βελτίωσαν την είσπραξη του φόρου το 2013. «Αυτό παραμένει ένα καυτό θέμα», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ο υπολογισμός του συνολικού κόστους της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά δύσκολος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Μία νέα έρευνα, όμως, του Φρίντριχ Σνάιντερ, του καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Λιντς της Αυστρίας, τοποθετεί τις ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων της ΕΕ από την παραοικονομία στα 454 δις. ευρώ ή στο 8,6% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Οι απώλειες φόρων κυμαίνονται από 4,5% των συνολικών εσόδων στην Αυστρία έως το 18,8% στη Βουλγαρία. Το ένα τρίτο σχεδόν των απωλειών προκύπτουν από τη δήλωση χαμηλότερων ποσών από επιχειρήσεις που διαχειρίζονται μεγάλο ποσοστό μετρητών, ενώ για το υπόλοιπο ευθύνεται η αδήλωτη εργασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News