Οικονομία

Ρουμανία: "Εφικτό η υιοθέτηση του ευρώ το 2022-2023"

Η Ρουμανία θα μπορούσε να εισέλθει στο ευρώ το 2022-2023 εκτιμά η κεντρική τράπεζα της χώρα. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediafax, επικαλούμενο αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, «η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σε ένα λογικό επίπεδο σύγκλισης για να εισέλθει στην Ευρωζώνη το 2022-23, ωστόσο η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί πολιτική απόφαση».

Σε ένα συνέδριο στο Βουκουρέστι, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Bogdan Olteanu σημείωσε ότι «οι εκτιμήσεις της τράπεζας δείχνουν πως το 2022-23 θα ήταν μια λογική βάση ώστε να καλύπτει η χώρα τις τεχνικές προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ».

«Η απόφαση για τη χρονική στιγμή της υιοθέτησης θα είναι πολιτική, αλλά η Ρουμανία κινείται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης του ευρώ», σημείωσε ο Olteanu.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Olteanu είχε δηλώσει ότι «η χώρα χρειάζεται έναν πιο ρεαλιστικό στόχο για την υιοθέτηση του ευρώ, καθώς το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2019 δεν φαίνεται να είναι εφικτό».

Σχόλια