Οικονομία

Μ. Ντράγκι: "Πρώτα αξιολόγηση και μετά η ρευστότητα"

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αποτελεί την προϋπόθεση για την επαναφορά της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων και την ελάφρυνση του χρέους, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση με επιτυχία προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του χρέους, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Σημείωσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τη συμφωνία, τότε η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και θα ανοίξει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά της εξαίρεσης, το αποκαλούμενο waiver, και την αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων. Ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μιας χώρας η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η Ελλάδα με τους πιστωτές της, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει μια συνολική και δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα και ότι η ΕΚΤ συνέβαλε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο, για τη διαπραγμάτευση του προγράμματος.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει την επίδραση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης.

Σημείωσε ακόμη ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, το ισχυρότερο ευρώ και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για να αποφασιστεί εάν οι παράγοντες αυτοί θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο

Σχόλια