default-image

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen

Οικονομία
Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παραίτησή του υπέβαλλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, Μάρτιν Γουίντερκορν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το σκάνδαλο εξαπάτησης των αμερικανικών κανονιστικών αρχών σχετικά με τις εκπομπές αερίων ρύπων των αυτοκινήτων της εταιρείας.

Εν τούτοις, τα τελευταία 24ωρα το σκάνδαλο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν ότι θα επαναλάβουν τους ελέγχους στα αυτοκίνητα της VW και ότι θα επιβάλουν πρόστιμα στην περίπτωση που διαπιστώσουν εξαπάτηση.

«Η Volkswagen χρειάζεται μια νέα αρχή, επίσης όσον αφορά το προσωπικό. Με την παραίτησή μου ανοίγω τον δρόμο γι' αυτή τη νέα αρχή» αναφέρει ο κ. Γουίντερκορν στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες η εταιρεία.

Ο πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του πλανήτη βάσει πωλήσεων υποστήριξε πως δεν γνώριζε προσωπικά την ύπαρξη του σκανδάλου και δήλωσε συγκλονισμένος μετά τις αποκαλύψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το σκάνδαλο έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές και στις μετοχές της εταιρείας Volkswagen, καθώς από την περασμένη Παρασκευή έχει ήδη υποχωρήσει κατά 40% μέσα σε δύο ημέρες, μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά περισσότερο από 25 δισ. ευρώ. Και αυτή είναι απλώς η αρχή των προβλημάτων για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν νέες έρευνες για τις εκπομπές των αυτοκινήτων, με τις κανονιστικές αρχές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα να απειλούν με επιβολή προστίμων ύψους δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αντιδράσεις συνεχίζονται από τις «μεγάλες» χώρες, με την υπουργό Μεταφορών της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ να δηλώνει ότι «οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά σοβαρές αν αποδειχθεί από την έρευνα ότι η VW πουλούσε και στη Γαλλία αυτοκίνητα με το παράνομο λογισμικό».

Εν τούτοις, οι αμερικανικές αρχές έχουν αρχίσει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ υπάρχει η απειλή αγωγών από τις ομοσπονδιακές πολιτείες και μαζικών αγωγών. Η οικονομική ζημιά μεγεθύνεται αν υπολογιστούν η πιθανή ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων Volkswagen και η απαγόρευση πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ που έχει ήδη επιβληθεί στις ΗΠΑ. Μόνο στις ΗΠΑ το μέγεθος του προστίμου θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και σε 18 δισ. δολάρια, ποσό που θα αυξηθεί αν ανακαλυφθεί ότι κυκλοφορούν ακόμη περισσότερα «πειραγμένα» VW στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι 11 εκατομμύρια οχήματά της μπορεί να είχαν εγκατεστημένο το παράνομο λογισμικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News