Οικονομία

Boeing: Συμφωνία κατασκευής εργοστασίου στην Κίνα

Η αμερικανική εταιρεία Boeing, υπέγραψε συμφωνίες με το Πεκίνο για την πώληση 300 αεροσκαφών σε τρεις κινεζικές εταιρίες και την κατασκευή μονάδας αεροσκαφών στην Κίνα. Έτσι, η Boeing γίνεται η πρώτη που ανακοινώνει εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο από την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ.

Αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες έχουν καλέσει τους προέδρους Ομπάμα και Σι να προετοιμάσουν συμφωνία που θα ρυθμίζει τις επενδύσεις μεταξύ των δύο οικονομιών, πράγμα που βρίσκεται ψηλά στην οικονομική ατζέντα της επίσκεψης του Σι.

Παράλληλα, η κινεζική ICBC Financial Leasing Co, μονάδα της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αγοράσει 30 αεροσκάφη Boeing 737-800, αξίας 2,88 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, οι άλλοι δύο πελάτες είναι από τη μία η εταιρία συμμετοχών που διαχειρίζεται τις προμήθειες της κινεζικής αεροπλοΐας καιαπό την άλλη η μονάδα χρηματοδοτικών μισθώσεων της China Development Bank.

Η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία αποτελεί βασική αγορά για την Boeing και τον ανταγωνιστή της στην Ευρώπη, την Airbus, που κατασκευάζουν τα περισσότερα από τα επιβατικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Τον Αύγουστο, η Boeing αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση αεροσκαφών από την Κίνα κατά 5%, δηλώνοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί 6.330 αεροσκάφη τα επόμενα 20 χρόνια.

Η Boeing υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) για την κατασκευή μονάδας ολοκλήρωσης αεροσκαφών για τα αεροσκάφη 737 στην Κίνα, πρόσθεσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος που έφθασε στο Σιάτλ την Τρίτη, την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Boeing.

Σχόλια