Οικονομία

Μέτρα-"φωτιά" από το τρίτο μνημόνιο έρχονται για τους αγρότες

Προσεχώς (τον Οκτώβριο)... το δράμα των αγροτών... Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας ταινίας για τα δεινά που θα φέρει στο χώρο των αγροτοκτηνοτρόφων της Ελλάδας η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, ως συνέχεια των δύο προηγούμενων, σε ό,τι αφορά τη σκληρή φορολογία τους, το ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια που αγοράζουν για να καλλιεργήσουν, αλλά ακόμα και στη φορολόγηση των επιδοτήσεών τους, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα!

Η "Νέα Κρήτη" προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει σωστά τους παραγωγούς, ώστε να ξέρουν τι τους περιμένει από τον Οκτώβριο και μετά και να μην αιφνιδιαστούν.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος των εφοριακών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης ξεκαθαρίζει ότι «έρχεται καταρχήν η επιχειρηματική εκκαθάριση με την προκαταβολή του φόρου»...

Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου, ο "πέλεκυς" για τους αγρότες είναι διπλός. Εκτός του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων χάνει την απαλλαγή που είχε στο πετρέλαιο, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξάνεται από την 1η Οκτωβρίου 2015 από τα 66 στα 200 ευρώ και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016, το μνημόνιο τούς επιφύλαξε μια ακόμη «κακή είδηση»: Επανέρχεται και μάλιστα αναδρομικά από την 1η/ 1/2014 η προκαταβολή φόρου 55% από 27,5% που είχε μειωθεί πρόσφατα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, «από του χρόνου, αν δεν αλλάξει κάτι, θα δούμε τη φορολογία των αγροτών να διπλασιάζεται. Δηλαδή, για το 2015 με τις δηλώσεις του 2016 θα έχουμε το φόρο που θα ανέβει στο 26% - σύμφωνα πάντα με αυτά που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο - και η προκαταβολή του φόρου θα ανέλθει στο 75%. Και το καινούργιο είναι ότι θα φορολογηθούν κανονικά και οι επιδοτήσεις που δίνονται στους αγρότες».

Στο σημείο αυτό, ο Παύλος Μπαριτάκης εξηγεί ότι αυτά δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, αλλά στηρίζονται στη μνημονική σύμβαση και στη νέα συμφωνία. «Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε», όπως λέει, «να δούμε αν στην πορεία θα έχουμε εξελίξεις ως προς τη φορολογία των αγροτών».

Αναλυτικότερα, διπλασιάζεται η προκαταβολή φόρου για 620.000 αγρότες και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.

Στο αγροτικό πετρέλαιο, αυξάνεται σε δύο φάσεις ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016.

Επομένως, την 1η Οκτωβρίου του 2016, που ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω στα 0,33 ευρώ το λίτρο, θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, οπότε αυτόματα η διαφορά θα μηδενιστεί και θα πάψει να επιστρέφεται.

«Είμαστε έτοιμοι»

Με ξεκάθαρες προειδοποιήσεις ότι οι αγρότες είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους, ενώ ήδη "ζεσταίνουν" τα τρακτέρ τους, μίλησε στην εφημερίδα μας χθες και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και στέλεχος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης.

«Όποιος κυβερνήσει και δε στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και τον αγρότη, θα μας βρει όλους μπροστά. Τα τρακτέρ έχουν πάρει μπροστά και ζεσταίνονται. Αν δεν υπήρχαν οι εκλογές, ήδη θα ήμασταν στους δρόμους», τονίζει ο συνδικαλιστής.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο αγρότης την τελευταία πενταετία έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα από τον καιρό. «Ειδικά ο αμπελουργός και ο ελαιοπαραγωγός της Κρήτης έχουν υποστεί τόσα προβλήματα, που δεν τα είχαν υποστεί ούτε την τελευταία 25ετία».

Ο κ. Χιλετζάκης διευκρινίζει ότι αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ακαρπία του 2013, στις περυσινές και φετινές βροχοπτώσεις, στην ξηρασία των τριών τελευταίων χρόνων και στα τελευταία γεγονότα της φορολόγησης, της αύξησης του ΦΠΑ, της εισφοράς στον ΟΓΑ κ.λπ.

«Με όλα αυτά αφανιζόμαστε. Μα δε χρειάζεται κάτι άλλο», λέει και απαριθμεί: «Φορολογία. Η ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου. 26%. Δηλαδή το 1/4 του εισοδήματος πάει στη φορολογία. Παραγωγοί που παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα παίρνουν απαλλαχτικό ΦΠΑ από τον εξαγωγέα και δεν μπορούν ούτε καν το ΦΠΑ τους να συμψηφίσουν».

Πρόβλημα ρευστότητας

Ο Μύρος Χιλετζάκης αναφέρεται και στο πρόβλημα ρευστότητας. «Αν δεν έχεις λεφτά, δεν μπορείς να καλλιεργήσεις, εφόσον δεν υπάρχει τράπεζα που να ασχολείται με τη στήριξη του αγρότη. Όλα τα έξοδα και όλες οι συναλλαγές είναι απολύτως σε μετρητά. Πίστωση για τα καύσιμα δε σου δίνουν. Πίστωση για τα φάρμακα δε σου δίνουν. Πίστωση για την ασφάλεια δε σου δίνουν. Δε σου δίνουν καμία πίστωση. Πρέπει να έχεις τα λεφτά να αγοράζεις. Και ό,τι αγοράζει ο αγρότης πληρώνει ΦΠΑ 23%. Και θα φορολογείται ο αγρότης με 26%. Αν πάρουμε ένα εισόδημα της τάξεως των 20.000 ευρώ. Με το 26% από τις 20.000 ευρώ, η εφορία του παίρνει κατευθείαν 5.200 ευρώ. Συν 55% φόρο για την επόμενη χρονιά. Συν ο ΟΓΑ που πάει να γίνει 2.160 ευρώ. Συν η αύξηση του ΦΠΑ. Συν η αύξηση ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Όλα αυτά τα συν είναι η ταφόπλακα του αγρότη», καταλήγει ο συνδικαλιστής...

Την ίδια ώρα, υπάρχει και ο ορατός κίνδυνος φέτος να καθυστερήσουν οι επιδοτήσεις, που βάσει κανονισμού θα μπορούσαν κατά το 50% ή μέχρι και το 70% φέτος να καταβληθούν μετά τις 15 Οκτωβρίου. Τελικά, ούτε αυτά τα χρήματα που θα βοηθούσαν τους παραγωγούς να καλύψουν μέρος των αναγκών τους αναμένεται να διατεθούν σύντομα, με την πιο αισιόδοξη εκδοχή να αναφέρεται στα τέλη Νοεμβρίου. Διότι υπάρχουν και οι εκτιμήσεις για... Φεβρουάριο και να δούμε.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια