Οικονομία

"Υπάρχει κίνδυνος Grexit και δεν προέρχεται από τον Τσίπρα"

Δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν οι πιθανότητες ενός Grexit, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο αναφέρεται στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που αυξήθηκε μετά τις εκλογές αντί να μειωθεί και διευκρινίζει πως ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά από παράγοντες που δεν βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «ο πραγματικός κίνδυνος δεν αφορά το εάν Τσίπρας θα αρνηθεί να εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά από τη λογική της ίδιας της οικονομικής προσαρμογής. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί μετά τον Ιούλιο, και η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος διότι πολύ απλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν».

«Αν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας πέσουν φέτος κατά 1% ή 2%, τότε θα μειωθούν και τα έσοδα από τη φορολογία. Βάσει του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση, πέραν των συμφωνηθέντων μέτρων λιτότητας, οφείλει να προχωρά και σε επιπλέον περικοπές προκειμένου να πετύχει τους στόχους. Κάτι τέτοιο θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», τονίζει το Spiegel.

«Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 30% και η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, μοιάζει αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Γι' αυτούς τους λόγους, η πρόθεση ή μη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο για να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη|, υποστηρίζει το περιοδικό.

«Καθώς το Grexit δεν μοιάζει απίθανο, ίσως η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί τη λογική ενός προγράμματος λιτότητας και προχωρήσει στον δρόμο αυτόν, ο οποίος θα παρατείνει την ύφεση στη χώρα κατά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια», σημειώνει το Der Spiegel, ενώ προσθέτει πως «η άλλη εναλλακτική είναι οι πιστωτές της Ελλάδας να της δώσουν περισσότερα χρήματα, αν και αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό».

Καταλήγοντας τα γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως «ίσως τελικά οι πιστωτές να δεχθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ή οι Έλληνες δεχθούν αυτόν τον φαύλο οικονομικό κύκλο για πάντα. Ίσως και τα δύο. Όμως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από το αν τελικά θα επαληθευτεί τουλάχιστον μία από αυτές τις εικασίες».

Σχόλια