Οικονομία

Κίνα: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις εξήγγειλε ο Σι Τζινπίνγκ

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι διακυμάνσεις στις αγορές στην Κίνα δεν θα αποτρέψουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την οικονομία, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι για να ανακόψει την πτώση ήταν αναγκαία για να «εξουδετερωθούν οι συστημικοί κίνδυνοι».

Η κίνηση αυτή μοιάζει με τις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις σε «κάποιες ώριμες ξένες αγορές», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος, παροτρύνοντας την ίδια ώρα τους ξένους επενδυτές να κοιτάξουν τη μακροπρόθεσμη εικόνα και παρομοιάζοντας την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως με ένα πλοίο που βρίσκεται σε θαλασσοταραχή, σημείωσε ο κ. Σι αναφορικά με την επιβράδυνση που έχει αποδειχθεί μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν τόσο οι διεθνείς αγορές, όσο και το Πεκίνο.

Ο Κινέζος πρόεδρος, που ξεκινά την επίσκεψή του στο Σιάτλ την Τρίτη, υποβάθμισε τις διαφορές που έχουν αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης των θεμάτων της κυβερνοασφάλειας και της κατασκευής τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα, δηλώνοντας ότι η Κίνα δεν ακολουθεί τυχοδιωκτική στάση στον στρατιωτικό τομέα και θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Στην ατζέντα της συνάντησης του Σι με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα προστέθηκαν και οι ανησυχίες για την αστάθεια της κινεζικής οικονομίας και κατά πόσο επηρεάζουν την πρόθεση της ηγεσίας για απελευθέρωση της οικονομίας. Παράλληλα ο Σι παράλληλα προσπάθησε να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες ότι η Κίνα διστάζει στη μετάβασή της προς μια περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη: «Όπως η βολή ενός βέλους που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, θα προχωρήσουμε μπροστά ενάντια σε όλες τις πιθανότητες για να πετύχουμε τους στόχους μας για μεταρρύθμιση».

Σε ό,τι αφορά την κίνηση «έκπληξη» με την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος σχεδόν κατά 2%, ο κ. Σι ανέφερε ότι η μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που ακολούθησε ήταν φυσιολογική «και δεν υπάρχει ανάγκη να αντιδρά κανείς υπερβολικά σε αυτή».

Το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Στο Σιάτλ, ο Σι θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της Apple, της Microsoft, της Boeing και άλλων αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών, ενώ το Σαββατοκύριακο, θα μιλήσει σε συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών και θα προεδρεύσει ενός πάνελ για τη χειραφέτηση των γυναικών.

Σχόλια