default-image

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά ακινήτων στην Ιεράπετρα

Οικονομία
Σε ελεύθερη πτώση η αγορά ακινήτων στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάργηση του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας του ΑΤΕΙ Κρήτης, η εγκατάλειψη της περιοχής από χιλιάδες μετανάστες-εργάτες γης, που μετά τα capital controls επέλεξαν να επαναπατριστούν ή να ψάξουν καλύτερη τύχη στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία, και η μεγάλη ανοικοδόμηση της περασμένης δεκαετίας από ανθρώπους, που είχαν ως στόχο την επένδυση στα φοιτητικά ενοίκια από τα μικρά διαμερίσματα, τώρα έχουν οδηγήσει στα αζήτητα εκατοντάδες γκαρσονιέρες και δυάρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό πληρώνοντας μόνο φόρους.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, με τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα να έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι περιορισμοί στην ελεύθερη ροή των κεφαλαίων δεν επιτρέπουν σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να αποπληρώσουν τα βάρη που έχουν τα ακίνητά τους, με λογιστικές πράξεις ή μεταφορά χρημάτων, παρά μόνον εφόσον έχουν φυλάξει κάτω από το στρώμα τους δέσμες μετρητών, δεδομένου ότι είναι τα μόνα χρήματα που δέχονται οι τράπεζες για να απαλλάξουν τους δανειολήπτες τους από τις υποθήκες που βαρύνουν την περιουσία τους.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλές ξενοίκιαστες γκαρσονιέρες που είχαν κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία για να φιλοξενήσουν τους σπουδαστές του ΤΕΙ, οι οποίοι δεν έρχονται πλέον στην Ιεράπετρα αφού έκλεισε το τμήμα. Αυτά τα πολύ μικρά διαμερίσματα νοικιάζονται γύρω στα 200 ευρώ το μήνα, ενώ οι δίχωρες γκαρσονιέρες φτάνουν τα 250 ευρώ. Από την άλλη μεριά τώρα έχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση για τριάρια ή και ακόμη μεγαλύτερα διαμερίσματα τα οποία δεν υπάρχουν. Πριν μερικά χρόνια όλοι κατασκεύαζαν μικρά διαμερίσματα, μόνο για φοιτητές. Τα τελευταία 5 χρόνια, στο μεταξύ, δεν υπάρχει ανοικοδόμηση, για να κατασκευαστούν καινούργια σπίτια, και τα ζευγάρια που παντρεύονται βρίσκουν πολύ δύσκολα μεγάλα διαμερίσματα για να μείνουν μεγαλώνοντας παιδιά», μας η είπε η ιδιοκτήτρια κτηματομεσιτικού γραφείου κ. Μαρία Αγγελάκη-Πετρά.

Διαμερίσματα με 3 υπνοδωμάτια νοικιάζονται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα, ενώ με 2 υπνοδωμάτια από 200 έως 300 ευρώ.

Ακινησία και στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Στην κτηματαγορά της Ιεράπετρας οι αγοραπωλησίες σπιτιών και αγροτεμαχίων παρουσιάζουν πτώση που ξεπερνά το -30%, αν και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Κρήτη κάτι κινείται ακόμα, ιδιαίτερα στην αγροτική ζώνη, όπου υπάρχει μια κάποια δραστηριότητα από νέους κυρίως, που θέλουν να επενδύσουν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

«Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν υποστεί μεγάλη καθίζηση οι τιμές των ακινήτων. Αν και οι αγοραπωλησίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, μας κρατούν ακόμα ζωντανούς οι αγοραπωλησίες που γίνονται στον αγροτικό τομέα. Τώρα που η αξίες της αγροτικής γης έχουν υποχωρήσει σημαντικά, εκείνοι που έχουν χρήματα και σχέδια να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή σπεύδουν να αγοράσουν. Υπάρχει μεγάλη προσφορά αγροκτημάτων και σπιτιών και πολύ μικρή ζήτηση», μας λέει η κ Μαρία Αγγελάκη-Πετρά.

Μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι κτηματομεσίτες στις αγοραπωλησίες οικιών η διαμερισμάτων, αν και οι αξίες αυτών των ακινήτων έχουν πέσει περισσότερο από -40%.

«Σπίτια που πριν 5 χρόνια τα πουλούσαμε με 1.800-2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τώρα τα πουλάμε γύρω στα 1.200 ευρώ το τ.μ. Έχει ατονήσει πάρα πολύ και το ενδιαφέρον των ξένων, που πριν μερικά χρόνια αγόραζαν σαν τρελοί σπίτια, στα χωριά της παραθαλάσσιας ζώνης του Λιβυκού Πελάγους, για να περάσουν μετά τη συνταξιοδότησή τους ήσυχα τη ζωή τους.

Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να πληρώσουν τους τελευταίους έξτρα φόρους, και να συντηρήσουν την περιουσία τους . Πολλοί έρχονται στα γραφεία μας και, παρότι δεν έχουν ανάγκη, μας ζητούν να τους πουλήσουμε ό,τι μπορούμε, για να το ξεφορτωθούν», προσθέτει η κ. Μαρία Αγγελάκη-Πετρά.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στο εμπορικό κέντρο και τους κεντρικότερους δρόμους της Ιεράπετρας, όπου έχουν κλείσει πάρα πολλές επιχειρήσεις και μικρομάγαζα, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το κίτρινο χρώμα των ενοικιαστηρίων και των πωλητηρίων στις αραχνιασμένες βιτρίνες, την ώρα που έχει γίνει σπάνιο είδος στη μεγαλύτερη πόλη του νομού Λασιθίου το άνοιγμα κάποιας καινούργιας, αλλά και βιώσιμης επιχείρησης…

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News