Οικονομία

Ευρωκοινοβούλιο: 500 εκατ. για τον αγροτικό τομέα δεν αρκούν

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισαν οι ευρωβουλευτές το πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να μην επαρκεί για να ορθοποδήσουν οι αγρότες που μάχονται με τη συνεχή πτώση των τιμών.

Στη συζήτηση με τον επίτροπο Φιλ Χόγκαν την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι χρειάζεται να βελτιωθούν τα μέσα διαχείρισης των κρίσεων, και να ενδυναμωθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ορισμένοι ζήτησαν από την Επιτροπή να αυξήσει αμέσως τις τιμές παρέμβασης ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του πακέτου βοήθειας και τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα, πολλοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης της αγοράς για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών και την περαιτέρω στήριξη των αγροτών στην εξεύρεση νέων αγορών στο εξωτερικό.

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατήγγειλαν τις πολιτικές που προσανατολίζονται στην αγορά και ζήτησαν να υιοθετηθούν εργαλεία για τη διαχείριση της προσφοράς, ιδίως στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ άλλοι επέμειναν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απλοποιήσουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών στην παγκόσμια αγορά.

Κάποιοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν τα 900 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα που κατέβαλαν οι αγρότες που ξεπέρασαν τις ποσοστώσεις τους στο πλαίσιο του καθεστώτος των ποσοστώσεων το οποίο καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2015.

Σχόλια