Οικονομία

Στα 4,1 δις ευρώ η "τρύπα" στα έσοδα του δημοσίου

Η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκε και χθες μέσω των στοιχείων του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, με τα έσοδα του δημοσίου στο 8μηνο του 2015 να παρουσιάζουν μείωση μεγαλύτερη των 4 δις ευρώ, ενώ παράλληλα το δημόσιο εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες που συνδέονται με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, όπως αναφέρει η kathimerini.gr, είναι η αναγκαστική συγκράτηση των δαπανών κατά 4,7 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, εξαιτίας των άδειων κρατικών ταμείων, δηλαδή της αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αποτέλεσμα των δυσμενών εξελίξεων είναι η δημιουργία ενός πλασματικού πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8 δισ. ευρώ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στις αρχές Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, κάτι άλλωστε που ορίζεται στο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015:

1. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,068 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου, εκ των οποίων ποσό 1,7 δισ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs).

2. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2 δισ. ευρώ).

Συνολικά οι επιστροφές εσόδων είναι μειωμένες κατά 12,46% έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους το ποσό των 2,87 δισ. ευρώ, δηλαδή ακόμα 1,1 δισ. ευρώ.

3. Τον μήνα Αύγουστο και μετά τις ισχυρές πιέσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, καταγράφεται αύξηση των εσόδων που προέρχονται από τις εφορίες. Τα έσοδα του μήνα ήταν οριακά εντός του στόχου του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα τα έσοδα των εφοριών ανήλθαν τον Αύγουστο στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι 2,19 δισ. ευρώ το 2014 (28,17%). Αντίθετα τα έσοδα των τελωνείων παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 100 εκατ. ευρώ.

4. Τους επόμενους 4 μήνες το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 18,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκτελεσθεί κανονικά ο προϋπολογισμός. Ειδικότερα:

• Σεπτέμβριος: έσοδα 4,06 δισ. ευρώ.

• Οκτώβριος: έσοδα 4,19 δισ. ευρώ.

• Νοέμβριος: έσοδα 4,58 δισ. ευρώ.

• Δεκέμβριος: έσοδα 5,26 δισ. ευρώ.

5. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 31,86 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,744 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (36,613 δισ. ευρώ).

Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,3 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3,216 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών σε σχέση με τις ταμειακές δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και τις καταπτώσεις εγγυήσεων.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις ταμειακές συνθήκες που επικρατούσαν τους προηγούμενους μήνες.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με τη σταδιακή ομαλοποίηση της ταμειακής ρευστότητας το ύψος των δαπανών θα διαμορφωθεί σταδιακά στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.

6. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1,563 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,527 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες κατά 1,745 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,067 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 83 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σχόλια