Οικονομία

Standard & Poor’s: Υποβάθμισε την Ιαπωνία σε Α+ από ΑΑ-

Υποβάθμισε την Ιαπωνία ο οίκος Standard & Poor's σε Α+/Α-1 με σταθερό outlook, καθώς η οικονομική υποστήριξη για την ιαπωνική πιστοληπτική αξιολόγηση συνέχισε να αποδυναμώνεται τα τελευταία 3-4 χρόνια. Παρά τις αρχικές υποσχέσεις που έδειξε, η στρατηγική της κυβέρνηση να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη και να δώσει τέλος στον αποπληθωρισμό, φαίνεται απίθανο να αντιστρέψει αυτή την επιδείνωση στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ο οίκος Standard & Poor's θεωρεί πως η πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης στην Ιαπωνία, αρκετά ισχυρής ώστε να αποκαταστήσει την οικονομική στήριξη για την πιστοληπτική ικανότητα ανάλογη με την προηγούμενη εκτίμησή του, έχει μειωθεί.

Στο διάστημα 2011-2014 το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα στην Ιαπωνία υποχώρησε στα 36.000 δολάρια από τα περίπου 47.000 δολάρια. Εκτός από μια απότομη υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας γιεν/δολαρίου, αυτό αντανακλά επίσης την ασθενή μέση οικονομική ανάπτυξη στη διάρκεια της περιόδου και τις επίμονα ασθενείς τάσεις των τιμών.

Επισημαίνει ωστόσο ότι παρά τις αρχικές υποσχέσεις που εμφάνισε, «θεωρούμε ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης (Abenomics), δεν θα είναι σε θέση να αντιστρέψει αυτή την επιδείνωση στα επόμενα 2-3 χρόνια».

Σχόλια