Οικονομία

Deutsche Bank: Ετοιμάζει περικοπές θέσεων εργασίας

Την πιθανότητα δραστικών περικοπών θέσεων εργασίας εξετάζει η Deutsche Bank, προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι μείωσης κόστους και εξορθολογισμού δραστηριοτήτων, ενώ έχει ήδη προηγηθεί η απόφασή της να πουλήσει το ταχυδρομικό ταμιευτήριο Deutsche Postbank τον Απρίλιο, όπου απασχολούνταν περίπου 15.000 υπάλληλοι.

Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε περικοπές θέσεων, στις οποίες θα προστεθούν πιθανώς και 8.000 θέσεις ακόμη. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως, εάν η διοίκηση της Deutsche Bank αποφασίσει να προχωρήσει στη μείωση του προσωπικού, αυτή θα αντιστοιχεί στο σχεδόν 25% του συνολικού.

Παράλληλα, είναι πιθανόν η γερμανική τράπεζα να διακόψει πλήρως τις επενδυτικές της δραστηριότητες στη Ρωσία. «Το ερώτημα για την Deutsche Bank είναι αν μπορεί να τα καταφέρει. Ό,τι και να αποφασίσουν να κάνουν, θα πρέπει να είναι πειστικοί διότι η στρατηγική που ακολουθούσαν προηγουμένως δεν ήταν πολύ πειστική», λέει στο Bloomberg ο κ. Ντιρκ Σέμπρεχτς, διαχειριστής στη βελγική τράπεζα KBC, η οποία περιλαμβάνεται στους 30 μεγαλύτερους μετόχους της Deutsche Bank.

Πιο αναλυτικά, οι επενδυτές περιμένουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο περικοπής δαπανών που θα εφαρμόσει ο νέος συνδιευθύνων σύμβουλος Τζον Κρίαν, ο οποίος όταν ανέλαβε το νέο του πόστο, τον Ιούλιο, χαρακτήρισε «φουσκωμένο» το κόστος της Deutsche Bank και την τεχνολογική υποδομή της «απαρχαιωμένη και ανεπαρκή».

Η στρατηγική που κληρονόμησε ο κ. Κρίαν προβλέπει περιορισμό των εξόδων κατά 15% μέχρι το 2020 και περιορισμό των περιουσιακών στοιχείων του επενδυτικού βραχίονα της Deutsche Bank κατά 17% μέχρι το 2018. «Δεδομένου ότι ο καθαρός αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα σχεδόν δεν έχει αλλάξει, ο Κριάν θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες περικοπές προσωπικού για να αποδείξει ότι πράγματι σκοπεύει στα σοβαρά να περικόψει τις δαπάνες», λέει ο κ. Tζον Πιρς, αναλυτής της Νomura.

«Η μείωση του προσωπικού κατά 10% μετά την πώληση της Postbank θα προσδώσει, επιτέλους, αξιοπιστία» στη στρατηγική της Deutsche Bank, προσέθεσε ο κ. Πιρς.

Σχόλια