default-image

Παρουσίασαν θέσεις & προτάσεις για την επιχειρηματικότητα

Κρήτη
Παρουσίασαν θέσεις & προτάσεις για την επιχειρηματικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις κοινές προτάσεις τους για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας παρουσίασαν οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου σε συνάντηση που είχαν σήμερα Τρίτη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, ενόψει των εκλογών.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ανάγκη πολιτικής και φορολογικής σταθερότητας, με παράλληλη λήψη μέτρων προστασίας των ΜΜΕ, καθώς επίσης στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

«Αν η κυβέρνηση της επόμενης ημέρας δε λάβει δραστικά μέτρα τα αποτελέσματα θα είναι μη αναστρέψιμα σε όλους τους τομείς της οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και επισήμανε ότι «αν δε στηριχθούν οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες θα έρθουν νέα λουκέτα και θα χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίας».

Την ανάγκη πάταξης του παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι νόμιμες επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο αν δεν υπάρξουν δραστικά και σταθερά φορολογικά μέτρα.

Να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των τριών φορέων κάλεσε τα κόμματα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κουμαντάκης, τονίζοντας ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και κρίνεται η επιβίωσή της.

Αναλυτικά, στο κοινό "Υπόμνημα θέσεων και προτάσεων" των τριών φορέων αναφέρονται τα εξής:

«Το παρόν υπόμνημα συντάχθηκε για να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη νέα κατάσταση αλλά και γενικότερα τις ανησυχίες των παραγωγικών τάξεων του νομού μας απέναντι στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Εκπονήθηκε με τη συνεργασία των παρακάτω φορέων:

• Επιμελητήριο Ηρακλείου

• Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.)

• Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου

Αυτό που οι παραγωγικές δυνάμεις θέλουν να γίνει κατανοητό είναι ότι το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η απειλή ενός Grexit με σενάρια "δραχμής", και οι συνακόλουθες συνέπειες, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στην επιχειρηματικότητα, με πάγωμα όλων των συναλλακτικών σχέσεων με το εξωτερικό και ανάγκη για 100% εξόφληση των προμηθευτών σε μετρητά. Τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως των εμπορικών και των μεταποιητικών, έχουν κατακρημνισθεί, ενώ ταυτόχρονα είναι προ των πυλών ένα κύμα κλεισιμάτων και μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όμως τα επερχόμενα μέτρα (όπως για παράδειγμα η φορολογία 29% με προκαταβολή φόρου 100%) είναι ακραιφνώς υφεσιακά και αφαιρούν την οποιαδήποτε προοπτική από την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία - τομείς που πρέπει από 'δω και στο εξής να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων. Η λήψη μέτρων προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένη.

Οι θέσεις και οι προτάσεις που αναπτύσσονται παρακάτω έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και είναι επί το πλείστον αξιώσεις της επιχειρηματικής κοινότητας του νομού.

Προτάσεις

1. Διαπραγμάτευση και πολιτικές εξελίξεις: Μετά από τη γνωστή πορεία των τελευταίων μηνών, η κατάσταση της χώρας φτάνει στο μη περαιτέρω, με μια πρωτοφανή δυσπιστία και ασφυξία στην αγορά. Η επιχειρηματική κοινότητα επιζητεί άμεσα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να αποδεσμευτούν τα χρήματα που προορίζονται για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Είμαστε υπέρμαχοι της πολιτικής σταθερότητας  - η οποιαδήποτε ανησυχία ακόμα και φημολογία αποσταθεροποιεί το οικονομικό κλίμα, ζημιώνει την επιχειρηματικότητα. Υπενθυμίζουμε το αυτονόητο: Το μείζον για το επιχειρείν είναι η σταθερότητα. Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να στηριχθεί σε ένα πιο οργανωμένο και πολυεπίπεδο σκεπτικό. Οι σημερινές συνθήκες υπαγορεύουν ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής με έμφαση στα αναπτυξιακά μέτρα και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

2. Ρευστότητα επιχειρήσεων-τράπεζες: Θεωρούμε ότι πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να επιταχυνθούν τα stress tests προκειμένου να υπάρξει το γρηγορότερο εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών και να αποσαφηνιστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Για το τραπεζικό σύστημα προτείνουμε τα παρακάτω:

* Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει πιο ευέλικτο το καθεστώς λειτουργίας της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης κεφαλαίων για τη διακίνηση πρώτων υλών και προϊόντων. Σήμερα εκκρεμούν μερικές χιλιάδες αιτήματα επιχειρήσεων για συναλλαγές στο εξωτερικό, τα οποία ικανοποιούνται με καθυστερήσεις και μόνο αν είναι χαμηλής αξίας, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας.

* Να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών για τις επιχειρήσεις στα 1000 € για να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες μετρητών.

* Προτείνεται να μειωθεί το ποσοστό τραπεζικής προμήθειας (interchange fee) από τη χρήση των πιστωτικών καρτών. Η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών οδηγεί στην υποχρέωση καταβολής προμήθειας στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες αφαιρούν αναγκαστικά από τους επιχειρηματίες ένα ποσοστό των μεικτών κερδών τους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (μελέτη του ΙΕΛΚΑ), διαπιστώνεται ότι η χρήση πιστωτικών καρτών αντιστοιχεί σε υψηλότερο κόστος σε σχέση με τη χρήση μετρητών που για παράδειγμα στο λιανεμπόριο τροφίμων μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 0,37% των πωλήσεων.

* Αντίστοιχα προτείνεται να επιδοτηθεί το κόστος αγοράς των μηχανημάτων POS (Point Of Sale) που θα δέχονται τις κάρτες και το οποίο επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που το προμηθεύονται.

* Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να διευκολυνθεί η έκδοση λογαριασμών web banking και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

* Να δημιουργηθεί ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα, που θα τις προστατεύει από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επί ακίνητης και κινητής περιουσίας εις χείρας του οφειλέτη ή των πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι ενός ποσού.

3. Φορολογικό σύστημα-ρυθμίσεις 100 δόσεων: Βασική μας επιδίωξη είναι η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να μειωθεί η αβεβαιότητα των επενδύσεων και να ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα. Για τις 100 δόσεις προτείνουμε να παραταθούν οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών των φορολογούμενων. Αντίστοιχα απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για να μη χαθούν οι ρυθμίσεις για οφειλές στο Δημόσιο, στις οποίες έχουν ενταχθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μείωση των εσόδων οδηγεί σε αντικειμενική δυσκολία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις, δεδομένου ότι ακολουθεί φοροεπιδρομή εντός του 2015 με αύξηση των φόρων. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών (οι οποίες θα πρέπει να ρυθμίζονται με πάγια ρύθμιση τουλάχιστον 12 δόσεων) να μην αποτελεί λόγο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων. Επίσης προτείνουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις από 29% στο 15% (Flat tax) ανεξαρτήτως μορφής (ατομικές ή νομικά πρόσωπα) και κατάργηση του 100% της προκαταβολής φόρου και γενικότερα της προκαταβολής φόρου.

4. Μεταρρυθμίσεις: Να γίνει ανασχεδιασμός της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων στο πνεύμα της στόχευσης στην πραγματική οικονομία και όχι απλά στη βελτίωση κάποιων δημοσιονομικών δεικτών. Μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την ανεργία, που θα φέρουν επενδύσεις στον τόπο και που θα βελτιώσουν τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να ενεργοποιηθεί εμπροσθοβαρώς το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ.

5. Επενδύσεις-Προγράμματα: Το τρέχον έτος είναι καταληκτικό για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, στοιχείο το οποίο συνεπάγεται την οξύτατη ανάγκη για εμπρόθεσμη χρηματοδότηση, πληρωμή σωρείας συμβατικών υποχρεώσεων των δημόσιων φορέων και παράταση της ολοκλήρωσης των έργων για τουλάχιστον έξι μήνες. Στα έργα και τις επενδύσεις που ολοκληρώνονται πρέπει να δρομολογηθούν αποπληρωμές του κράτους προς τους δικαιούχους επενδυτές. Στο ίδιο σκεπτικό πρέπει να ψηφιστεί νέος Αναπτυξιακός Νόμος ο οποίος έχει πάψει να υφίσταται από τον Απρίλιο του 2014. Απαιτείται επίσης πλήρη και άμεση ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και των διαθρωτικών προγραμμάτων, ενώ πρέπει άμεσα να αρθούν οι πολυάριθμες αγκυλώσεις όπως για παράδειγμα τα αλλεπάλληλα επίπεδα διοικητικών δομών, η εμπλοκή πολυάριθμων φορέων και οι καθυστερήσεις σε όλα τα στάδια εκτέλεσης και υλοποίησης. Τέλος το Δημόσιο χρωστά ήδη περί τα 20 δισ. ευρώ σε μία πρωτοφανή εσωτερική στάση πληρωμών, οπότε πρέπει να ξεκινήσει να αποπληρώνει τις οφειλές του, γεγονός που θα βελτιώσει την ρευστότητα και θα μειώσει την δυσπιστία και την ασφυξία στην αγορά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News