default-image

Δόθηκε το "πράσινο φως" για μειώσεις τιμών στα φάρμακα

Οικονομία
Δόθηκε το "πράσινο φως" για μειώσεις τιμών στα φάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις εκλογές αναμένεται να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών με στόχο την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έδωσε το "πράσινο φως" για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Όπως ορίζεται και στα προαπαιτούμενα μέτρα του τρίτου μνημονίου, η απόφαση προβλέπει μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) και των γενοσήμων φαρμάκων κατά 50% και 32,5% αντιστοίχως. Οι μειώσεις αφορούν το σύνολο των σκευασμάτων χωρίς χρονικές εξαιρέσεις, δεδομένου ότι σε προγενέστερες αποφάσεις εξαιρούνταν εκείνα τα σκευάσματα που είχαν χάσει την πατέντα τους πριν το 2012.

Με τη νέα απόφαση μπαίνουν υπό καθεστώς «προστασίας» τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους αλλά η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 12 ευρώ και τα γενόσημα των οποίων η λιανική τιμή δεν ξεπερνά τα 7,8 ευρώ.

Όπως σημειώνεται, το μέτρο αυτό λαμβάνεται «για λόγους προαγωγής της χρήσης των οικονομικότερων θεραπειών και προάσπισης της δημόσιας Υγείας και προκειμένου να μη διακυβευτεί η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για τις ανάγκες των ασθενών».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του απερχόμενου υπουργού Υγείας, ότι είχε προωθήσει τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, δε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με αποτέλεσμα να κληθεί να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News