Οικονομία

"Ψηφίζουν" Ελλάδα οι Κινέζοι τουρίστες

Περισσότεροι από 120.000 ήταν οι Κινέζοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα φέτος, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φορέων του κλάδου. Εντός των ημερών αναμένονται και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα και στοιχεία, που θα παρουσιάσουν μια σαφή εικόνα, τόσο σον ακριβή αριθμό αυτών αλλά και του δρομολογίου, που ακολούθησαν προκειμένου να επισκεφτούν την Ελλάδα.

«Φρένο» στις ελεύσεις των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα παραμένει η αεροπορική σύνδεση, καθώς υπάρχει πρόβλημα στην καταγραφή αυτών στα αεροδρόμια, όπως δήλωσε μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σπύρος Γαλιατσάτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Επειδή δεν υπάρχει απευθείας πτήση από την Κίνα, όταν ένας κινέζος έρχεται από Ιταλία ή Πορτογαλία θα καταγραφεί στην Ελλάδα ως Ιταλός ή Πορτογάλος».

Όπως δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος «οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για το τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας και παράλληλα απευθύνονται στη χώρα μας, αφού έχουν επισκεφτεί άλλο μεσογειακό προορισμό».

Ταυτόχρονα η «ψήφος εμπιστοσύνης» των Κινέζων τουριστών πηγαίνει στην Σαντορίνη, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Μανόλης Καραμολέγκος, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί σε πολύ μεγάλους αριθμούς συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί.

«Είναι αυτοί που έρχονται Μάρτιο, Απρίλιο, Οκτώβριο, αλλά και τους άλλους μήνες του έτους». Επιπρόσθετα, «τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι καθιέρωσαν την Σαντορίνη ως τον ιδανικό τόπο για να ζήσουν την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους πραγματοποιώντας τη γαμήλια τελετή στο νησί. Το αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίζουν τα σοκάκια της Σαντορίνης με νύφες σε καθημερινή βάση».

Καθημερινά πέντε πτήσεις πραγματοποιούνται από το Ελευθέριος Βενιζέλος στο νησί, ενώ η συνεργασία των φορέων έχει αποδώσει καρπούς και τη νησί έχει τις υποδομές να υποδεχτεί τουρισμό τις «νεκρές» για άλλους περιόδους. Έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις για την πρωτοχρονιά των κινέζων, που σε συνδυασμό με τη διοργάνωση συνεδρίων, η ζήτηση αναμένεται να είναι και φέτος υψηλή για τη Σαντορίνη, όπως δήλωσε ο κ. Καραμολέγκος. Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο η Σαντορίνη έχει πληρότητες 100%, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Όπως επεσήμανε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli στο πρόσφατο συνέδριο «The Posidonia Sea Tourism Forum», υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δυο χώρες. Ωστόσο είχε επισημάνει, ότι καταλυτικός παράγοντας για την άνθιση των τουριστικών σχέσεων αποτελεί η διευθέτηση του ζητήματος των θεωρήσεων Visa, αλλά και η ενδυνάμωση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων των δυο χωρών.

Απευθυνόμενος στην τότε πολιτική ηγεσία του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Zou Xiaoli είχε προτείνει συγκεκριμένες δράσεις προβολής και επικοινωνίας που αν υλοποιήσει η ελληνική πλευρά, θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν σε περίπου 100.000.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε την επιλογή των Κινέζων να παντρεύονται στην Ελλάδα, ως μία εξαιρετική ευκαιρία προσέλκυσης τουριστών. Εξαιρετική αγορά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κινέζο Πρέσβη, αποτελεί η αγορά των ηλικιωμένων τουριστών. Ειδικότερα, στην Κίνα τα άτομα πάνω από 60 χρονών υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια. Πρόκειται για άτομα, που όπως τονίστηκε, γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό και θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στη χώρα μας. Τέλος, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης μαθητικού τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η νεολαία της Κίνας, πρέπει να γνωρίσει από κοντά την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Με σχεδόν 1,4 δισ. πληθυσμό, η Κίνα παραμένει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και ταυτόχρονα αναπτύσσεται ταχύτατα στη μεγαλύτερη πηγή (χώρα προέλευσης) για διεθνή ταξίδια, σύμφωνα με μελέτη του World Economic Forum. Δεδομένου ότι έως τώρα, μόνο το 5% του πληθυσμού διαθέτει διαβατήριο, τότε η δυναμική για περεταίρω άνθιση των ταξιδίων από την Κίνα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το 2014 οι Κινέζοι πραγματοποίησαν πάνω από 67,5 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό δαπανώντας πάνω από 165 εκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι η συνεισφορά της Κίνας στο ΑΕΠ του παγκόσμιου τουρισμού ανέρχεται ήδη στο 13%.

Σύμφωνα με την έρευνα του WEF, οι κορυφαίοι προορισμοί για τους Κινέζους είναι οι: Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Τόκυο, Μπάνγκονγκ, Μπατάγια, Σαν Φρανσίσκο, Κουάλα Λουμπούρ, Ουάσινγκτον, Λας Βέγκας, Βενετία, Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία και Μπαλί.

Σχόλια