default-image

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το Νοέμβριο το 50% των επιδοτήσεων

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Το Νοέμβριο το 50% των επιδοτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμείς θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το 50% της ενιαίας ενίσχυσης ως τα μέσα Νοεμβρίου», δεσμεύεται, απαντώντας στα δημοσιεύματα της "Νέα Κρήτη" ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Ηρακλειώτης γεωπόνος Γιώργος Αποστολάκης. Μάλιστα, απέδωσε τις καθυστερήσεις των πληρωμών στις διαπραγματεύσεις μέχρι το κλείσιμο συμφωνίας και στην έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά προχώρησε σε δεσμεύσεις μέσω της εφημερίδας μας για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλων των οφειλόμενων πληρωμών προς αγρότες και κτηνοτρόφους!

«Εμείς από τις 18 Αυγούστου φέτος στείλαμε έγγραφο στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και τους ενημερώσαμε για τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και τι δεν είμαστε», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αποστολάκης. Έτσι, σε ό,τι αφορά τις εξισωτικές αποζημιώσεις, έχουν υπολογιστεί τα ποσά και έχουν εκδοθεί οι παρτίδες πληρωμών για τις εκκρεμότητες των ετών 2008, 2009 και 2010.

Για το έτος 2011 μέχρι και το τέλος του Αυγούστου έχει υπολογιστεί το αντίστοιχο ποσό και είναι έτοιμες οι παρτίδες πληρωμής και για το χρονικό αυτό διάστημα. Για το 2012 όμως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ περιμένει την ολοκλήρωση διασταυρωτικού ελέγχου μέσα στις επόμενες μέρες. «Και να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε λειτουργεί σε χρόνους εκλογών. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε όπως πρέπει για να μην έχουμε ως χώρα και πάλι πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Εμείς είχαμε πρόγραμμα για 220 εκατομμύρια ευρώ, που, αν υπήρχαν αυτήν τη στιγμή διαθέσιμα, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε πληρώσει γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ από αυτό το πρόγραμμα και συνεχίζονται οι πληρωμές», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Φετινές επιδοτήσεις

Για την ενιαία ενίσχυση της φετινής περιόδου, ο Γιώργος Αποστολάκης λέει ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά. «Πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα, έχουμε εμείς και τεχνικά θέματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία τα έχουμε λύσει. Τα ξεπερνάμε συνέχεια και υπολογίζουμε ότι τέλος Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου θα μπορεί να δοθεί η πρώτη δόση του 50%. Και ως το τέλος της χρονιάς να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προσωρινά δικαιώματα δε θα καθυστερήσουν όσο είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Δημήτρης Μελάς, που ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για το τέλος Νοεμβρίου. «Επομένως δεν ισχύουν οι καθυστερήσεις που λένε οι αγροτικοί φορείς», λέει ο κ. Αποστολάκης.

Πάντως, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να ληφθεί πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, ώστε να δοθούν όλα τα χρήματα σε μία δόση.  

Καταγγελία ΝΟΔΕ

Στο μεταξύ, με βάση τα δημοσιεύματά μας, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την παραιτηθείσα κυβέρνηση. «Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «τη γη κάτω από τα πόδια τους έχουν χάσει οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Παραιτήθηκε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και άφησε στη μέση τις διαδικασίες για τα βοσκοτόπια και την αντιστοίχησή τους με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων.

Η μη έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων έχει τώρα ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρωθεί φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, που θα έπρεπε κανονικά να γίνει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, όσο και η εξόφλησή της, διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε, όπως κάθε χρόνο, να έχει ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015. Γεγονός που συμπαρασύρει συνολικά την πληρωμή των επιδοτήσεων. Επομένως, άπαντες οι παραγωγοί αλλά και οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα λεφτά των επιδοτήσεων, εξαιτίας των... μεγάλων "οραμάτων" για "νοικοκύρεμα" των βοσκοτόπων, που εξέφραζε η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Στο μεταξύ, οι λιγοστοί υπάλληλοι του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο βγαίνουν στα αμπελοχώρια και καταγράφουν τις ζημιές από τη σαπίλα που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στην παραγωγή των σταφυλιών. Όμως, χωρίς χρήματα στα ταμεία, το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: Από πού θα πληρωθούν οι αγρότες;

Έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, μόνο με πολιτική λύση θα πληρωθεί ο κόσμος. Πολιτική λύση την οποία θα δώσει και γι' αυτό το σοβαρό θέμα η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, που θα αναλάβει να κυβερνήσει τη χώρα από την επομένη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου», καταλήγει συγκεκριμένα η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News