default-image

Τσακαλώτος: "Θα επανεξετάσουμε τη φορολόγηση αγροτών"

Κρήτη
Τσακαλώτος: "Θα επανεξετάσουμε τη φορολόγηση αγροτών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά αλλά με την επισήμανση «ελπίζουμε να μην είναι προεκλογικές», κρίνονται εκ πρώτης όψεως οι χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου, σύμφωνα με τις οποίες «θα επανεξετάσουμε τη φορολογία των αγροτών». «Αν αυτό δε γίνει», λέει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης, «είναι απολύτως σίγουρο ότι δε θα μείνουν από το 2016 και μετά πολλοί αγρότες... να παράγουν προϊόντα»!

Πιο αναλυτικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες, ερωτηθείς για τις δυνατότητες επανεξέτασης της φορολογίας των αγροτών, παραδέχτηκε πως αναμφίβολα οι αγρότες θα έχουν ένα μεγαλύτερο βάρος και αυτό είναι ένα από τα πολύ άσχημα της συμφωνίας.

«Υπάρχει υπόσχεση από εμάς, αλλά και από όλα τα κόμματα να δούμε πώς θα το διορθώσουμε», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε ότι η σύσταση των θεσμών ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και σε σχέση με τους αγρότες και με το ΦΠΑ και μέχρι τον Οκτώβρη να κατατεθεί σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

Αναπτυξιακό σχέδιο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι «μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχει αυτό το σχέδιο για τον αγροτικό τομέα. Όχι για όλους, δε χρειάζονται όλοι... Υπάρχουν όμως αγρότες που πρέπει να βοηθηθούν και θα υπάρχουν ελαφρύνσεις, γενικώς όχι μόνο για τους αγρότες, όσο μπορούμε να διορθώσουμε το φορολογικό σύστημα, όσο μπορούμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή».

«Θα δούμε»

Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Στειακάκης σχολίασε στην εφημερίδα μας χθες τις δηλώσεις Τσακαλώτου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ότι θα ξαναδούν το θέμα της φορολογίας των αγροτών βεβαίως και είναι κάτι πολύ σωστό και πολύ θετικό. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το διαχωρισμό που λέει ο κ. Τσακαλώτος, ως προς τους αγρότες που χρειάζονται αναπτυξιακό σχέδιο και ως προς εκείνους που δεν το χρειάζονται. Αλλά πιθανότατα αναφέρονται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους υπόλοιπους αντίστοιχα».

Και ο Γιώργος Στειακάκης συνεχίζει λέγοντας ότι «και μόνο που σκέφτηκαν ότι η κατάσταση είναι δραματική για τους αγρότες, νομίζω πως μόνο ως ένα θετικό ζήτημα μπορούμε να το σχολιάσουμε». Και καταλήγει ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης τονίζοντας ότι «με ποσοστό φορολόγησης 26% του εισοδήματός μας, είναι δυνατόν να παραμείνει κάποιος στην ύπαιθρο που να ξαναπαράγει προϊόντα;

Και είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο, όταν η φορολογία θα είναι από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος των παραγωγών; Αυτά δεν μπορεί να εφαρμοστούν. Θα σημάνουν την εξόντωση των Ελλήνων αγροτών. Έτσι διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι θα το πάρουν πίσω αυτό το άδικο φορολογικό σύστημα. Αλλά ας ελπίσουμε από την άλλη βέβαια ότι οι δηλώσεις Τσακαλώτου δεν είναι προεκλογικές, αλλά ισχύουν ως δεσμεύσεις».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News