default-image

Απίστευτο μπάχαλο με τις επιδοτήσεις

Κρήτη
Απίστευτο μπάχαλο με τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Φεβρουάριο και να δούμε - αν κρίνουμε από τα σημερινά δεδομένα - θα πληρωθούν τα δικαιώματα στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημήτρη Μελά, σύμφωνα με τις οποίες τα... προσωρινά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα μάλιστα, επειδή είναι η πρώτη χρονιά καταβολής επιδοτήσεων με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, όποιος και να ερωτηθεί για το ύψος των δικαιωμάτων κατά περιφέρεια και κατά καλλιέργεια... δε θα ξέρει να απαντήσει!

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_xvjpxwei/

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης, κ. Γιώργος Τζωρτζάκης στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" και στον Μάνο Δασκαλάκη δίνει απαντήσεις για το πώς φτάσαμε και ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση.

Η υπόθεση των επιδοτήσεων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που "ενοχοποιεί" όχι μόνο την τελευταία, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε δραματικά τα κονδύλια για τους αγροτοκτηνοτρόφους και σήμερα έχει φέρει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο που λέει ουσιαστικά στην Ελλάδα «πάρε αυτά τα ψίχουλα και μοίρασέ τα όπως θέλεις»... Αλλά οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ φαίνεται ότι - όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των αγροτών - έχει αποτύχει παταγωδώς!

Έτσι, λοιπόν, έχουμε τον υπηρεσιακό υπουργό να ανακοινώνει ότι τα προσωρινά δικαιώματα θα δοθούν στους κτηνοτρόφους στα τέλη Νοεμβρίου, για να δοθεί στη συνέχεια άλλος χρόνος προκειμένου να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις. Και με βάση την εκδίκαση των ενστάσεων αυτών να γίνουν στη συνέχεια οι κανονικές πληρωμές των επιδοτήσεων στο σύνολο των αγροτών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Μελά, «στο θέμα των βοσκοτόπων γίνονται εργώδεις προσπάθειες» και παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς οι διαδικασίες δεν προχώρησαν όσο έγκαιρα έπρεπε τα τελευταία χρόνια». Υπογράμμισε δε ότι άμεσα οι περιφέρειες της χώρας, με την καθοδήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα αναλάβουν την ολοκλήρωση ενός έργου που θα τους κατανεμηθεί και αφορά στην κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων.

Από... Φεβρουάριο

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο αγροτοσυνεταιριστής Μύρος Χιλετζάκης προέβλεψε ότι «με βάση τις υπάρχουσες καθυστερήσεις, αν υποθέσουμε ότι πράγματι δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους στο τέλος του Νοεμβρίου, δε θα πρέπει να περιμένουμε τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης πριν από το Φεβρουάριο»!

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «από την αρχή που είχαν πει ότι θα διαχειρίζεται το πακέτο το κάθε κράτος-μέλος από μόνο του, είχε πάρει μια απόφαση η προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι δε θα δίνεται πλέον σε δύο δόσεις η επιδότηση. Αλλά θα δίνεται σε μία δόση με εκκαθάριση τον κάθε Δεκέμβριο. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως το ονόμασαν αυτοί. Και είχαν πει ότι το Σεπτέμβριο θα γινόταν η ανάρτηση στα Κέντρα Ενεργοποίησης Δικαιωμάτων των λιστών και των πινάκων με τα προσωρινά δικαιώματα, για να ξέρει ο κάθε παραγωγός τι επιδότηση θα παίρνει. Γιατί ήταν η μόνη χρονιά φέτος που ενεργοποιήσαμε χωρίς να ξέρουμε το ποσό της ενεργοποίησης».

Παραγωγοί: «Δε φτάνει που δεν ξέρουν, αλλά και δε θα πληρωθούν»

Ο Μύρος Χιλετζάκης υπενθυμίζει ότι μέχρι και πέρυσι ο κόσμος γνώριζε πόσα χρήματα επιδότησης κάνει να παίρνει. «Για να πάρω αυτά τα χρήματα, ήξερα πόσα στρέμματα έπρεπε να ενεργοποιήσω. Αλλά σήμερα αυτές οι λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα, όχι μόνο δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά έχουν εγκλωβιστεί αυτήν τη στιγμή πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι και αγρότες, καθώς το κλειστό σύστημα δεν επιτρέπει να γίνουν οι διορθώσεις. Έχουμε έναν έλεγχο τηλεσκοπικό από πέρυσι που δεν έχει ολοκληρωθεί».

Όπως τονίζει το αγροτικό στέλεχος, ήδη σήμερα οι παραγωγοί θα έπρεπε να γνωρίζουν τι επιδότηση θα πάρουν. Δε φτάνει που δεν ξέρουν, ούτε θα πληρωθούν, διότι το σύστημα έχει πολλές εκκρεμότητες και δεν έχει ανοίξει για να διορθωθούν!

«Φανταστείτε ότι τα χρονοδιαγράμματα που λένε δε βγαίνουν με τίποτα. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει χωριστεί σε τρεις περιφέρειες και δε γνωρίζουμε τι επιδότηση θα πάρει ο τομέας των δενδρωδών καλλιεργειών. Δηλαδή, αν αυτήν τη στιγμή ερωτηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τι επιδότηση θα πάρει το κάθε στρέμμα ελιών ή αμπελιού, δε θα γνωρίζει να μας απαντήσει»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News