default-image

Στην εποχή της "χρυσής γόησσας" της Κρήτης (video)

Κρήτη
Στην εποχή της "χρυσής γόησσας" της Κρήτης (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνθισε στο νησί μας από το 1950 και για τέσσερις δεκαετίες, εκτοξεύοντας τα εισοδήματα των αγροτών και δη των αμπελουργών στα ύψη, με αποτέλεσμα να γίνει το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν όχι μόνο της Κρήτης αλλά του ελληνικού κράτους συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική οικονομία, καθώς το διάστημα που μεσουρανούσε η "χρυσή γόησσα", όπως αποκαλούσαν την κρητική σταφίδα, έγιναν αμέτρητες αγοραπωλησίες αλλά και γάμοι.

Στην εκπομπή "Δεύτερη Ματιά" της "ΚΡΗΤΗ TV" παρουσιάστηκε ένα εκτενές αφιέρωμα για τη "χρυσή γόησσα" της Κρήτης, το χρυσοφόρο προϊόν, που σταδιακά από τα τέλη της δεκαετίας και μετά, άρχισε να χάνει την αίγλη του.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Σταφιδοεργοστάσια έκλεισαν το ένα μετά το άλλο, εξαγωγές μειώθηκαν δραματικά και οι καλλιέργειες εγκαταλείφτηκαν, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της παραγωγής στα απογοητευτικά επίπεδα μερικών μόνο χιλιάδων τόνων από τους 100.000 που έβγαζε το νησί δεκαετίες '70-'80. 

Προσπάθειες για να πάρει εκ νέου η σταφίδα και δη ο αμπελουργικός τομέας τη θέση που της αξίζει καταβάλουν τοπικοί φορείς και δη η Περιφέρεια Κρήτης η οποία μέσω της μελέτης αναμπέλωσης που έχει καταθέσει στην Ε.Ε. διεκδικεί 80 εκατ. ευρώ για την αναμπέλωση 25.000 στρεμμάτων.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News