default-image

Δε βάζουν ψηλά τον πήχη για το 2016 παράγοντες του τουρισμού

Κρήτη
Δε βάζουν ψηλά τον πήχη για το 2016 παράγοντες του τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αντίθεση με το κλίμα ευφορίας που εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, οι παράγοντες του τουρισμού στην Κρήτη κρατούν μικρό καλάθι για τον τελικό απολογισμό της τουριστικής περιόδου. Τονίζουν πως, πάρα τις αντίξοες συνθήκες, τουρίστες μπορεί να ήρθαν, αλλά χαμηλής ποιότητας, ενώ και εισπρακτικά η σεζόν μέχρι στιγμής είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από ό,τι ήταν πέρυσι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος υπογράμμισε τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, τόσο φέτος που παρά τις δύσκολες συνθήκες παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με πέρυσι, όσο και για το 2016 το οποίο προδιαγράφεται με πολύ καλές προοπτικές, εφόσον επικρατήσει ομαλότητα στη χώρα, όπως είπε.

Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο η αγωνία παραμένει για την επόμενη χρονιά, με δεδομένη την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ενώ μουδιασμένοι περιμένουν τον απολογισμό της καλοκαιρινής περιόδου όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Κρήτη, καθώς τα φθηνά πακέτα έριξαν την ποιότητα του τουρισμού και το κέρδος.

Μεγάλο "αγκάθι", όπως αναφέρουν τοπικοί τουριστικοί παράγοντες, αποτελούν οι πολιτικές εξελίξεις που κάνουν όσους ασχολούνται με τον τουρισμό να μη βάζουν ψηλά τον πήχη για το 2016, ενώ μεγάλο το πλήγμα ανάμεσα στις πολλές αντιξοότητες του φετινού καλοκαιριού ήταν οι ακυρώσεις από Ρώσους και Ουκρανούς.

Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα τουριστική χρονιά είναι πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα του ελληνικού τουριστικού πακέτου μετά την αύξηση του ΦΠΑ, από το 6,5% στο 13%, με τον κίνδυνο το ελληνικό τουριστικό προϊόν να καταστεί λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα εξακολουθεί να θωρείται ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη θετικό στοιχείο ώστε να επιλεχθεί από τους τουρίστες για διακοπές.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το 2016, σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού στο νησί, αποτελεί δύσκολη εξίσωση σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News