Οικονομία

Λεφτά για το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις στους αμπελουργούς

Την επίσπευση των διαδικασιών για την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες του Ηρακλείου που επλήγησαν από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις αποφάσισε ο ΕΛΓΑ. Όπως είχε γράψει τις προηγούμενες ημέρες η "Νέα Κρήτη", ο ΕΛΓΑ αποφάσισε να ακολουθήσει τη διαδικασία της συνολικής εκτίμηση των ζημιών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του, «την εφαρμογή του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, που αφορά στις "ειδικές περιπτώσεις εκτιμήσεων", αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ στη συνεδρίαση στις 3 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών και την όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της Κρήτης, οι καλλιέργειες των οποίων ζημιώθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις Απριλίου, Ιουλίου και Αυγούστου και τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η ανάγκη εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας κρίθηκε απαραίτητη από το Δ.Σ. του Οργανισμού, αφού λήφθηκαν υπόψη η σπουδαιότητα των ζημιωθέντων προϊόντων για την οικονομία της περιοχής, οι τεχνικές δυσχέρειες διενέργειας εξατομικευμένων εκτιμήσεων λόγω εποχής της καλλιέργειας και τεράστιου αριθμού εκτιμητών που απαιτείται να απασχοληθεί σε ελάχιστο χρόνο, αλλά και η ύπαρξη στοιχείων από τις επισημάνσεις και από τους επιτόπιους ελέγχους των γεωπόνων του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ηρακλείου».

Σχόλια