Οικονομία

GS: Με "σκαμπανεβάσματα" θα εφαρμοστεί το μνημόνιο

Την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου έστω και με «σκαμπανεβάσματα», θεωρεί η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ως το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την Ελλάδα.

Σε έκθεση που έδωσαν σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα και η οποία τιτλοφορείται «Μαθήματα από την ελληνική κρίση» οι αναλυτές της GS αναφέρουν πως οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι κοντά στον εκλογικό αγώνα.

Όπως επισξμαίνουν και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν με τους πιστωτές της Ελλάδας, ωστόσο μένει να αποδειχτεί ο βαθμός στον οποίο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιδείξει «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

«Ο πιο ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός φαίνεται να είναι μια εφαρμογή (του προγράμματος) με σκαμπανεβάσματα, όπου οι εντάσεις θα φουντώνουν σποραδικά, χωρίς να φθάνουν στο σημείο βρασμού, καθώς οι μνήμες του παρ' ολίγον Grexit και οικονομικές συνέπειές του είναι ακόμη νωπές», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση της Goldman Sachs.

Επίσης, η τράπεζα βλέπει δύο «ρήγματα» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανεμφάνιση εντάσεων:

Πρώτον, η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανανέωση της «αντίστασης» στο πρόγραμμα, από το ελληνικό εκλογικό σώμα, και ιδίως όσον αφορά στα φορολογικά μέτρα.

Δεύτερον, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ενδέχεται να αναμένει ένα σαφές μήνυμα από τους πιστωτές αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους. Όμως, οι πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν αυτό το σήμα από πολύ νωρίς, καθώς φοβούνται ότι θα υπονομεύσει την «όρεξη» της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, σημειώνει η Goldman Sachs, η οποία στο βασικό της σενάριο βλέπει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 35 δισ. ευρώ ότι «μπορεί να υπάρξει διαφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της για την ουσία των προσπαθειών που αναλαμβάνονται (για το πρόγραμμα). Η απροθυμία των πιστωτών για να παράσχουν ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να γίνει έντονη εάν υπάρξουν δημοσιονομικά ελλείμματα».

Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ακόμη πως σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια των δύσκολων τελευταίων διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση δεν μίλησε ανοιχτά υπέρ μιας εξόδου από τη νομισματική ένωση.

Εστιάζοντας στις πολιτικές ισορροπίες αναφέρει πως η σοβαρή δημοσιονομική σύσφιξη στην Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα συνέβαλε σημαντικά στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως, μια πιο μετριοπαθής δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεπαγόταν την ανάγκη για μεγαλύτερα προγράμματα, και τελικά υψηλότερες αποσβέσεις για τους πιστωτές της χώρας.

Ωστόσο, η GS σημειώνει πως λόγω της υποχρέωσης να προηγούνται κοινοβουλευτικές εγκρίσεις πριν την στήριξη, η δυνατότητα της ΕΕ να επιλέξει μια λιγότερο σκληρή πορεία εξυγίανσης για την Ελλάδα είναι περιορισμένη, τουλάχιστον για κάποιες χώρες. «Αυτές οι πολιτικές πιέσεις θα παραμείνουν», εκτιμά η επενδυτική τράπεζα.

Τέλος, η Goldman Sachs υπογραμμίζει πως η αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ μιας ευάλωτης χώρας και των δανειστών της, περιορίζεται όσο η δημοκρατική νομιμοποίηση ανήκει σε εθνικό επίπεδο, καθώς αυτό μειώνει τη δυνατότητα για περαιτέρω σημαντική ενοποίηση ολόκληρης τη ζώνη του ευρώ.

Σχόλια