default-image

ΟΗΕ: Έγκριση των βασικών αρχών αναδιάρθρωσης του χρέους

Οικονομία
ΟΗΕ: Έγκριση των βασικών αρχών αναδιάρθρωσης του χρέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις παγκόσμιες «βασικές αρχές» αναφορικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, ενέκρινε χθες Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 136 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 14 αποχές. Κατά ψήφισαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ και η Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, παρόλο που έχουν πολιτικό βάρος.

Το ψήφισμα συμπεριλάμβανε εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση χρέους ανάμεσα στις οποίες το δικαίωμα του εκάστοτε κράτους να σχεδιάζει τη μακροοικονομική πολιτική του, περιλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα.

Το 2014, μια ομάδα 77 αναπτυσσόμενων και χωρών με αναδυόμενες οικονομίες είχαν καταφέρει να «περάσουν» την απόφαση για τις εννέα βασικές αρχές που προετοίμασε τη βάση του ψηφίσματος. Χθες ο εκπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής, μιλώντας εξ ονόματος της Ομάδας των 77 και της Κίνας, είπε πως το κείμενο ψηφίσματος είναι μια καλή βάση για μελλοντικές συζητήσεις.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο ψήφισμα ως «προβληματική», υποστηρίζοντας ότι οι χώρες δεν έχουν κυρίαρχο δικαίωμα στην αναδιάρθρωση χρέους και ότι ένας μηχανισμός αναδιαρθρώσεων θα προκαλούσε αβεβαιότητα στις αγορές.

Ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθύμισε τις επιφυλάξεις της ομάδας της για τους τρόπους με τους οποίους το αρχικό ψήφισμα 68/304 της 9ης Σεπτεμβρίου 2014, καθώς και το ψήφισμα 69/247 της 29ης του Δεκεμβρίου, 2014 εισήχθησαν.

Επιπλέον, δήλωσε ότι το κείμενο αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το διεθνές δίκαιο ή τις συνθήκες. Ανέφερε δε πως η Ένωση πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι το κατάλληλο όργανο για να φιλοξενήσει μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το θέμα.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ οφειλετών και πιστωτών έχει καταστεί η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Χαρακτήρισε από την άλλη, τις εννέα αρχές ως βάση για μια δίκαιη, ισορροπημένη και αποτελεσματική διαδικασία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει κανένα μονομερές δικαίωμα για την αναδιάρθρωση του χρέους. Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη λύσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News