Οικονομία

Παρατείνει τις αγορές ομολόγων έως και τις αρχές του 2017 η ΕΚΤ

Την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως και για δύο ακόμα τρίμηνα, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017, και να αγοράσει επιπλέον 360 δισ. ευρώ ομολόγων καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τον πληθωρισμό, ανέφερε η Goldman Sachs.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων άνω του 1 τρισ. ευρώ ίσως διαρκέσει και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016 και ότι το μέγεθός του και η σύνθεσή του μπορεί να αλλάξουν. Παράλληλα η ΕΚΤ, προιοωνίζοντας ενδεχομένως περαιτέρω κινήσεις, αύξησε το όριο αγοράς κάθε έκδοσης στο 33% από το 25%.

Αναλυτές της Goldman Sachs είπαν ότι αναμένουν ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οικονομολόγοι της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro είπαν ότι η ανακοίνωση ενδεχομένως να γίνει και τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν οι αγορές της κεντρικής τράπεζας να απορροφήσουν το 80-85% των ομολόγων που εκδίδει η Γερμανία, από τώρα έως και τα τέλη του 2016 και το 50% των γαλλικών κρατικών ομολόγων.

Σχόλια