default-image

Οι μισοί δεν κόβουν αποδείξεις

Κρήτη
Οι μισοί δεν κόβουν αποδείξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μισές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη παρανομούν. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνεται από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ που πραγματοποιήθηκαν στο νησί και εξακολουθούν να πραγματοποιούνται ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα τουριστικά θέρετρα. Στο διάστημα από 22 Ιουλίου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου, κατά τους 593 ελέγχους που έγιναν σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης, βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 300 επιχειρήσεις. Μάλιστα, σε αυτές τις επιχειρήσεις οι παραβάσεις στο σύνολό τους έφτασαν τις 975 και είχαν να κάνουν με μη έκδοση αποδείξεων, με μη έναρξη επαγγέλματος και με μη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών.

Το ποσοστό της παραβατικότητας αγγίζει το 51%, ενώ περιλαμβάνονται περιοχές απομακρυσμένες που δε γίνονταν συχνά ή ακόμη και καθόλου - τουλάχιστον σε ορισμένες από αυτές - έλεγχοι μέχρι σήμερα. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ Κρήτης φέτος σάρωσαν το νησί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έφτασαν από Γαύδο, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, μέχρι Ελαφονήσι, Παλαιόχωρα, Φραγκοκάστελο και Λέντα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι και σε άλλους χώρους, διαπιστώνοντας κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής, μιας και τα διαφυγόντα κέρδη κατά περίπτωση είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ξέχασε να τα δηλώσει

Στο στόχαστρο των ελέγχων βρέθηκε και δικηγόρος της Κρήτης, ο οποίος φέρεται να έχει αποκρύψει χιλιάδες ευρώ. Μετά από άνοιγμα των λογαριασμών του διαπιστώθηκε ότι την τελευταία δεκαετία δεν είχε δηλώσει περίπου 700.000 ευρώ. Προκύπτει φόρος εισοδήματος 300.000 ευρώ από ανακριβείς εκδόσεις αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Προέκυψαν επίσης παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων-Στοιχείων περίπου 200.000 ευρώ, ενώ για δύο χρόνια προέκυψε ανακρίβεια υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ περίπου 15.000 ευρώ. Αναμένεται να πληρώσει γύρω στις 500.000. Η υπόθεση απεστάλη μόλις προχθές Δευτέρα στην αρμόδια ΔΟΥ για βεβαίωση-είσπραξη των προστίμων.

Επίσης, την ίδια ημέρα απεστάλη στην αρμόδια ΔΟΥ και άλλη μια περίπτωση αυτήν τη φορά εργολάβου οικοδομής στο Ρέθυμνο, στον οποίο καταλογίστηκαν πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων-Στοιχείων ύψους 600.000 ευρώ για λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων χρήσεων από 2007 έως 2009 και από ανακριβή υποβολή φορολογικών δηλώσεων το ίδιο χρονικό διάστημα, ύψους 250.000 ευρώ.  

Σε εξέλιξη

Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι και σε άλλους φορολογούμενους πολίτες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ θα συνεχιστούν σε όλη την Κρήτη. Όπως τόνισε πάντως ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης κ. Γιώργος Αντωνάκης, επειδή κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα προφασιζόμενα τους ελεγκτές υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, «καλούμε όλους τους φορολογούμενους να μη φοβούνται και να ζητούν τις εντολές ελέγχου των υπαλλήλων, αλλά και τις υπηρεσιακές ταυτότητές τους».

Ο ίδιος επεσήμανε πως οι οδηγίες που έχουν από την Κεντρική Υπηρεσία οι ελεγκτές είναι «να συμπεριφέρονται με ευγένεια και κατανόηση, αλλά κανείς φορολογούμενος δεν είναι στο απυρόβλητο και όλοι ελέγχονται». Υπενθυμίζεται πως υπήρχαν περιπτώσεις εξαπάτησης τόσο σε Ρέθυμνο, όσο και σε Χανιά, με δράστες που μάλιστα πρόσφατα συνέλαβε η τοπική ΕΛ.ΑΣ.

Γιατρός "έκρυβε" μισό εκατομμύριο

Το προηγούμενο διάστημα άλλος ένας φορολογούμενος στο Ηράκλειο και γιατρός στο επάγγελμα προέκυψε πως φοροδιέφευγε περίπου μισό εκατομμύριο. Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώσει αγγίζει τις 180.000 ευρώ. Παράλληλα σε άλλο φορολογούμενο και συγκεκριμένα σε εργολάβο που δραστηριοποιούνταν στο Ηράκλειο από έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων, από το 2006 έως το 2008, προέκυψαν πρόστιμα 1.300.000 ευρώ, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν πλήρωνε ΦΠΑ ύψους 550.000 ευρώ.

Τέλος, εργολάβος και στα Χανιά βρέθηκε στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ. Μάλιστα, προκύπτουν πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ από λήψη εικονικών στοιχείων φορολογικών δηλώσεων από το 2007 έως το 2009. Επίσης, πρόστιμα 80.000 ευρώ από ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News