default-image

Γερμανία: Πρώτο και στον προϋπολογισμό το μεταναστευτικό

Οικονομία
Γερμανία: Πρώτο και στον προϋπολογισμό το μεταναστευτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απόλυτη προτεραιότητα» έχει μπει το θέμα της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης σύμφωνα με δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2016.

«Η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι άμεση και να χρηματοδοτηθεί, αν είναι δυνατόν, χωρίς να δημιουργηθούν νέα χρέη. Θέλουμε να το κάνουμε χωρίς νέα χρέη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον λογαριασμό για τις επόμενες γενιές» τόνισε ο Σόιμπλε.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες (άλλων τομέων) θα βρεθούν πίσω από τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει εδώ και καιρό η Γερμανία και η Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ.Σόιμπλε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να διαθέσει το 2016 περίπου 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αν και η καγκελάριος Μέρκελ εκτίμησε ότι είναι «πιθανό» το κόστος για την υποδοχή των μεταναστών να φτάσει το επόμενο έτος τα 10 δισ. ευρώ.

«Ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2016 θα πρέπει προφανώς να τροποποιηθεί για να λάβει υπόψη του το κόστος που συνδέεται με την υποδοχή πολλών χιλιάδων μεταναστών φέτος και τα επόμενα έτη», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός.

Παράλληλα ανέφερε πως δεν έχει νόημα να δημιουργούνται υποθέσεις για το τελικό ποσό, που θα διατεθεί, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, η χώρα μας έχει τη δύναμη, η οικονομική μας κατάσταση είναι καλή».

«Η Γερμανία είναι σε θέση να αντέξει το κόστος αυτό διότι τα τελευταία χρόνια εξυγίανε τα δημοσιονομικά της. Η καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας σημαίνει αυξημένα έσοδα για το κράτος. Χάρη σε αυτό το γεγονός έχουμε επιπλέον περιθώρια (δημοσιονομικών) ελιγμών και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να εκπληρώσουμε αυτή τη μεγάλη αποστολή», υποστήριξε ο κ.Σόιμπλε.

Εν τούτοις ο υπουργός Οικονομικών έστειλε τις προειδοποιήσεις του κατά της διαμάχης μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων για το ποιος θα πληρώσει τι. Η διαμάχη για την κατανομή των πόρων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ είναι βλαβερή διότι δεν βελτιώνει την αποδοχή από την κοινή γνώμη της υποδοχής μεταναστών, αλλά την θέτει σε κίνδυνο, καθώς όπως ανέφερε ο κ.Σόιμπλε η υποδοχή μεταναστών δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο με οικονομικό κριτήριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News