Οικονομία

Πιέσεις δέχονται τα ισπανικά ομόλογα ενόψει εκλογών

Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία επηρεάζει το κλίμα στις διεθνείς αγορές για το κρατικό χρέος της χώρας και επισκιάζει ακόμη και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πορεία των ισπανικών κρατικών ομολόγων έχει αρχίσει να διαφοροποιείται σε σύγκριση με τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Πλέον τα spread της Ισπανίας έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο χρόνων σε σχέση με τα spread της Ιταλίας.

Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά τρεις μονάδες βάσης φτάνοντας το 2,10%. Τα επιτόκια στα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας διαμορφώνονται στο 1,88%. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου το κόστος δανεισμού της Ισπανίας ήταν χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται αβέβαιο, τα αντιμνημονιακά κόμματα κερδίζουν έδαφος και η Καταλωνία εξακολουθεί να διεκδικεί την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με την Amundi που διαχειρίζεται στην Ευρώπη κεφάλαια τα οποία ξεπερνούν τα 954 δισ. ευρώ.

Η διαφορά επιτοκίων των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50 μονάδες βάσης χαλάρωσης μπορεί να επεκταθεί εάν είναι αρνητικά τα μηνύματα που θα έλθουν από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Η παρέμβαση αυτή όμως δεν έχει σταματήσει την άνοδο των επιτοκίων των ισπανικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ιταλικά.

Σχόλια